Home / Algemeen / Economie / Opleving industrie is robuust

Opleving industrie is robuust

  • Afbeelding
    Fotograaf

DEN BOSCH - De ernst van de economische crisis is in Brabant duidelijk aan het afvlakken.

Nog altijd heeft de meerderheid last van de crisis, maar in veel mindere mate dan een half jaar geleden. Het herstel in de industrie is zelfs overtuigend te noemen. De bouw daarentegen krijgt nu nog de grote klappen en in de zakelijke dienstverlening is het beeld erg wisselend; met de ene helft gaat het beter, met de andere nog altijd niet.

Een en ander blijkt uit de vijfde enquête van het Brabants Dagblad onder de leden van de Brabantse Werkgeversvereniging (BZW) en de werkgeververeniging in de metaal, de FME.

Oktober vorig jaar gaf de enquête een uiterst somber beeld te zien. De conclusie toen was dat de crisis zich had verbreed, verdiept en langer zou gaan duren dan verwacht. Tegenover de 64 procent ondernemers die toen nog geen herstel konden waarnemen staat nu een percentage van bijna 60 procent dat wél herstel ziet.

Een forse omslag, die zich evenwel nog niet altijd vertaald in verbetering van de eigen positie. Nog altijd zegt 59 procent veel of heel veel last te hebben van de crisis; een cijfer dat vooral naar beneden wordt getrokken door de bouw die nu pas echt in de crisis is beland. Alle bouwbedrijven hebben last van de crisis; 85 procent zelfs veel tot heel veel.

Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant bevestigen de cijfers de verwachting dat 2010 duidelijk een overgangsjaar is. De helft van de ondernemers zegt ook pas in 2011 een echt herstel van de economie te verwachten. "Eigenlijk valt de opleving over de hele linie tegen, maar gelukkig is de intensiteit van de crisis flink afgenomen", zegt Leo Dubbeldam, secretaris van SER Brabant. Voorzitter Peter Swinkels van de BZW zegt zich ernstig zorgen te makenover de bouw en bouwgerelateerde bedrijven. Hij roept de overheid op met versnelde investeringen de bouw een helpende hand te bieden."