Bernheze wil straten verlichten met stroom van lokale boer.
Volledig scherm
Bernheze wil straten verlichten met stroom van lokale boer. © Maarten van den Hurk

Bernheze wil straten verlichten met stroom van lokale boer

HEESCH - De gemeente Bernheze wil al haar lantaarnpalen laten branden op stroom gewonnen uit mest van lokale boerderijen. Onderhandelingen over een contract hiervoor verkeren in een finaal stadium.

Als het tot een akkoord komt dan is dat een baanbrekende primeur volgens de Duurzame Energie Unie, in oktober uitgeroepen tot groenste energieleverancier van het land. Nergens koopt een gemeente groene stroom op deze wijze in bij een lokale producent. Directeur Rinse van Dijk: ,,Petje af als dit rond komt. En Ik hoop dat veel gemeenten zullen volgen."

De groene stroom waar Bernheze op mikt, komt uit een mestverwerker met vergister.

  1. Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    HEESWIJK-DINTHER - De Stichting Berne Abdijbier presenteert het vierde Berne abdijbier, Witheren Wit. Het gaat om een fris witbier van hoge gisting met een zacht bittertje en 4,5% alcohol. Het bier is gebrouwen door brouwmeester Constant Keinemans en brouwers in opleiding, waar maanden met proefbrouwsels aan vooraf gingen. De speciale introductiehandeling is zondag 26 maart om 14.00 uur op de Abdij van Berne bij het Proeflokaal. Er kan dan worden geproefd tot 18.00 uur.

Oss, Uden e.o.