Burgemeester Marieke Moorman.
Volledig scherm
Burgemeester Marieke Moorman. © Dolph Cantrijn

Brandbrief aan burgemeester Bernheze: Media hekelen aantasting persvrijheid

HEESCH – Nederlandse media hekelen de aantasting van de persvrijheid bij de informatieavonden over de opvang van vluchtelingen. De indruk bestaat dat gemeenten het doen en laten van de pers zo veel mogelijk zelf willen bepalen. Dat schrijft het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in een brandbrief aan Marieke Moorman, burgemeester van de gemeente Bernheze.

In Heesch liep een demonstratie tegen de komst van asielzoekers vorige week uit op rellen.Tijdens een informatieavond op 19 januari werd volgens het genootschap slechts een enkele regionale journalist toegelaten, zonder camera’s. "In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan, hoe dat wordt gedaan en welke middelen worden ingezet”, schrijft hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff in de brief namens het genootschap.

Ook in Geldermalsen, Kaatsheuvel en Utrecht werden beperkingen opgelegd, staat in de brief.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

  1. Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    HEESWIJK-DINTHER - De Stichting Berne Abdijbier presenteert het vierde Berne abdijbier, Witheren Wit. Het gaat om een fris witbier van hoge gisting met een zacht bittertje en 4,5% alcohol. Het bier is gebrouwen door brouwmeester Constant Keinemans en brouwers in opleiding, waar maanden met proefbrouwsels aan vooraf gingen. De speciale introductiehandeling is zondag 26 maart om 14.00 uur op de Abdij van Berne bij het Proeflokaal. Er kan dan worden geproefd tot 18.00 uur.

Oss, Uden e.o.