De geallieerden slaan toe.
Volledig scherm
De geallieerden slaan toe.

Kasteel Heeswijk zondag opnieuw ‘bevrijd’

HEESWIJK-DINTHER – Mensen die zondag een bezoek brachten aan Kasteel Heeswijk waande zich terug in de Tweede Wereldoorlog. Re-enactors speelden namelijk de strijd om het kasteel na, dat in het najaar van 1944 bevrijd werd.

Publiek kwam zondag af op het militaire kampement en de twee battles die terug voerden naar de oorlogstijd van 1944. Re-enactors van verschillende verenigingen die zich verdiepen in de militaire historie van 2e Wereldoorlog hadden vrijdag al hun kampement opgebouwd bij Kasteel Heeswijk. Zaterdag deden ze mee aan de oldtimer fiets- en voertuigentocht en zondag was publiek welkom. Met zo’n 160 deelnemers, 16 voertuigen is het evenement groter geworden dan de initiatiefnemers Koen de Bruin, Luck Benink en Johan Bedijn hadden verwacht. Publiek stond veilig achter de linten opgesteld en keek de ogen uit bij de battles waarbij de Duitsers net als in najaar 1944 vochten om het kasteel te behouden.

Publiek beschermde de oren, want al werd er niet echt geschoten, het geluid van de mitrailleurs en geweren was er niet minder op. Met een gedrevenheid een acteur eigen gingen de re-anactors in hun spel op. Er vielen gewonden, doden en uiteindelijk was er dan de witte vlag en werden de Duitsers afgevoerd.

Op het veld stonden verschillende nationaliteiten opgesteld. De acteurs gingen in op de vragen van het publiek, maar waren op het veld ook zelf aan het oefenen en dat werd door het publiek gevolgd

Een oefening op het kampement.
Volledig scherm
Een oefening op het kampement. © Franka Willems
Publiek kijkt toe hoe de 'Duitsers' kasteel Heeswijk verdedigen.
Volledig scherm
Publiek kijkt toe hoe de 'Duitsers' kasteel Heeswijk verdedigen. © Franka Willems
  1. Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    HEESWIJK-DINTHER - De Stichting Berne Abdijbier presenteert het vierde Berne abdijbier, Witheren Wit. Het gaat om een fris witbier van hoge gisting met een zacht bittertje en 4,5% alcohol. Het bier is gebrouwen door brouwmeester Constant Keinemans en brouwers in opleiding, waar maanden met proefbrouwsels aan vooraf gingen. De speciale introductiehandeling is zondag 26 maart om 14.00 uur op de Abdij van Berne bij het Proeflokaal. Er kan dan worden geproefd tot 18.00 uur.

Oss, Uden e.o.