De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Heeswijk-Dinther.
Volledig scherm
De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Heeswijk-Dinther. © Aa en Maas

Waterschap Aa en Maas zet gezuiverd rioolwater in tegen droogte in Brabant

DEN BOSCH/HEESWIJK-DINTHER – Waterschap Aa en Maas stuurt gezuiverd afvalwater van RioolWaterZuiveringsInstallatie Dinther (RWZI) tijdelijk via de Hazelbergse Loop en de Leijgraaf richting de Wambergse Beek. Op die manier hoopt het waterschap het droogvallen van onder meer de Wambergse Beek te voorkomen.

Normaal komt het gezuiverde afvalwater in de Aa terecht via de zuidkant van de zuivering, maar nu wordt het water om gestuurd naar de Leijgraaf en de Wambergse Beek.

Dat is gunstig voor de grondwaterstanden in de omgeving. Het waterschap heeft omwonenden en bedrijven in het stroomgebied van de Hazelbergse Loop op de hoogte gebracht. De kwaliteit van het water daar zal tijdelijk minder zijn. Hierdoor is het ongeschikt voor vee om uit te drinken, om te recreëren of om gewassen, die bedoeld zijn om te consumeren, mee te beregenen. Dit laatste was al verboden vanwege een onttrekkingsverbod.

  1. Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    Abdij Heeswijk presenteert Witheren Wit

    HEESWIJK-DINTHER - De Stichting Berne Abdijbier presenteert het vierde Berne abdijbier, Witheren Wit. Het gaat om een fris witbier van hoge gisting met een zacht bittertje en 4,5% alcohol. Het bier is gebrouwen door brouwmeester Constant Keinemans en brouwers in opleiding, waar maanden met proefbrouwsels aan vooraf gingen. De speciale introductiehandeling is zondag 26 maart om 14.00 uur op de Abdij van Berne bij het Proeflokaal. Er kan dan worden geproefd tot 18.00 uur.

Oss, Uden e.o.