Ria Schraverus.
Volledig scherm
Ria Schraverus. © Roy Lazet

296 pagina's over de strijd van een Boxtelse in Belarus

BOXTEL - De Boxtelse Ria Schraverus komt met een boek over haar strijd in Belarus (Wit-Rusland) voor goed onderwijs en goede zorg voor gehandicapte weeskinderen. Ze maakt zich daar al vijftien jaar hard voor.

Nog altijd krijgt Schraverus tranen in haar ogen als ze terugdenkt aan dat eerste bezoek. Hoe de kinderen in het weeshuis, allemaal lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapt, er bij liepen. Amper kleding en eten, geen speelgoed en het was er zó smérig. Maar erger nog: ze telden niet mee. Afgedankte kinderen, dat waren het. Kinderen zonder toekomst. Omdat ze toevallig de pech hadden daar geboren te worden, in een land waar de laatste dictator van Europa de bevolking overheerst en gehandicapten niet mee telden.

Stichting
Woest, was Schraverus. Want dit kon, dit mócht toch niet. Terug in Nederland richtte ze Stichting Weeshuizen Belarus op. Wist zij veel wat haar daar allemaal te wachten zou staan. Hoe lastig het zou zijn om zaken voor elkaar te krijgen onder zo’n harteloos, bikkelhard en genadeloos regiem waar geen eigen initiatieven geduld werden.

Maar toch, er werd geld ingezameld. Er kwamen donateurs. Vanuit Nederland en vanuit dáár. Het weeshuis werd opgeknapt. Er kwam een leerboerderij waar leerlingen in veeteelt, landbouw en fruitteelt worden opgeleid . Inmiddels zijn er zelfs vijf internaten met plaats voor ruim 500 kinderen die kunnen kiezen uit tien opleidingen: van naaister tot metselaar tot tractormonteur.

Sterren zonder Maan is vanaf 1 december is het verkrijgbaar. Bestellen kan via de mail. De netto-opbrengst wordt besteed aan projecten in Belarus.

Lees een interview met Schraverus in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch en de Meierij, van zaterdag 19 november.

  1. Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    BOXTEL - Hoe kun je een wielergroep nieuw leven inblazen?Profwielrenster Puck Moonen uit Liempde uitnodigen om een clinic te geven. Afgelopen zondag kreeg de Boxtelse wielerclub Squadra Azzurri tips van Moonen. Het startpunt van de route was op de Markt, waar twintig mannen in strakke zwarte en turkooizen pakjes klaarstonden.  "Ik organiseer dit omdat er zo weinig leden komen als we op zondagochtend onze vaste wielertocht maken", aldus Rens Robroek. "We zijn meestal maar met vijf of zes mensen." 
  2. De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    LIEMPDE - Jong geleerd is oud gedaan. Dat Fanfare Concordia Liempde dit motto in de praktijk wil brengen werd zondagochtend nadrukkelijk duidelijk tijdens een mini-koffieconcert in De Serenade. De jongste leden van de vereniging traden op, veelal voor de eerste keer. ,,Wij zijn altijd bezig om jongeren te motiveren", aldus secretaris Riet Torringa. ,,Natuurlijk zien we ze graag op jonge leeftijd al lid worden van onze club, maar het belangrijkste is dat ze met elkaar enthousiast muziek leren maken."

Boxtel e.o.