Volledig scherm
Bernard Vekemans. © Noor Reigersman

Bernhard Vekemans: 'Ik dacht: wie heeft er nou belangstelling voor simpele strijkbouten?'

BOXTEL - Bernard Vekemans van het gelijknamige Museum Vekemans in Boxtel heeft een nieuw plan voor zijn museum. ,,We willen het museum op een paar plekken anders inrichten zodat mensen met dementie teruggebracht kunnen worden naar het verleden."

De 77-jarige Bernard Vekemans: ,,Een van de vrijwilligers, Jan van Beers, is een oud-verpleegkundige. Hij gaat ons trainen hoe we mensen met dementie moeten benaderen. Verder hebben we nog een aanvraag liggen voor touchscreens waarop bezoekers zelf informatie kunnen oproepen en bekijken. En tot slot hebben we een aanvraag ingediend voor een invalidentoilet. In oktober horen we meer."

Vekemans heeft een fraaie verzameling met onder meer strijkbouten, mangels en prachtige schilderijen met de thema’s wassen en strijken. Hij groeide op in de was- en strijkwereld: zijn vader richtte met behulp van diens vader de wasserijen Blanca en Blancatex op in 1926. Dit bepaalde carrière van de jonge Vekemans.

Ook belangrijk voor Vekemans’ leven was het kunstzinnige milieu waarin hij opgroeide. Elke zaterdagmiddag gingen hij en zijn broer samen met hun ouders iets cultureels doen: musea bezoeken en tentoonstellingen bekijken.

  1. 'Het is leuk als bekende wielrenners onze kleding dragen'

    'Het is leuk als bekende wielrenners onze kleding dragen'

    BOXTEL - Rens Robroek kan zich de start van de Tour van France twee jaar geleden in Utrecht nog goed herinneren. De 25-jarige Boxtelaar zat voor de televisie toen hij voormalig wielrenner en NOS-analist Maarten Tjallingii in een door hem ontworpen T-shirt op tv zag. Meteen pakte hij de telefoon om zijn compagnon Sander Tielen op de hoogte brengen. Robroek: ,,Toen merkten we wat het bereik van televisie is. In onze webshop werd het ene na het andere shirt besteld."

Boxtel e.o.