Kapelaan De Jong verruilde zijn kerk voor de botsautotent
Volledig scherm
Kapelaan De Jong verruilde zijn kerk voor de botsautotent © Hettie van der Ven

Bidden in de botsauto's: eerste kermis-mis Liempde

LIEMPDE - Kerk en kermis gaan prima samen. Dat bleek zondagochtend op het Liempdse kermisterrein in het Concordiapark. De botsautobaan was voor de gelegenheid omgebouwd tot gebedsruimte, met botsauto’s en de caféstoelen van ’t Huukske als geïmproviseerde kerkbanken en een buffettafel als altaar. Kapelaan Geoffrey de Jong leidde de dienst en nam in een grote boodschappentas de benodigde ‘kerkelijke huisraad’ mee, waaronder een kelk, een kruisbeeld en wijwater.

Zo’n zeventig Liempdenaren, trouwe kerkgangers maar ook niet-religieuze belangstellenden, hadden plaatsgenomen toen stipt om 11.00 uur het ‘Salve Regina’ werd ingezet. Tijdens het gebed knipperde er permanent discolichtjes en voor de gelegenheid werd het altaar niet geflankeerd door rustig toekijkende heiligenbeelden maar door een boksbal en een draaimolen. Passerende fietsers verdraaiden hun nek om te zien wat er gaande was.

Kapelaan De Jong onderstreepte dat de combinatie kerk en kermis helemaal geen vreemde is. ,,In de Middeleeuwen was de heilige mis maar een paar keer per jaar echt voor iedereen toegankelijk. Daar werd dan ook een feest van gemaakt. Alle buurtschappen kwamen bij elkaar en na afloop was er vanuit kraampjes drank en eten beschikbaar. De kerkmis werd een kermis en droeg bij aan de gemeenschapszin." ,,Ik vond het een mooie, stichtelijke viering", aldus kerkganger Willy van Zuijlen. ,,In stilte en met respect." In Liempde lijkt een nieuwe traditie geboren.

Kinderen mochten in de botsauto plaatsnemen
Volledig scherm
Kinderen mochten in de botsauto plaatsnemen © Hettie van der Ven
  1. Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    BOXTEL - Hoe kun je een wielergroep nieuw leven inblazen?Profwielrenster Puck Moonen uit Liempde uitnodigen om een clinic te geven. Afgelopen zondag kreeg de Boxtelse wielerclub Squadra Azzurri tips van Moonen. Het startpunt van de route was op de Markt, waar twintig mannen in strakke zwarte en turkooizen pakjes klaarstonden.  "Ik organiseer dit omdat er zo weinig leden komen als we op zondagochtend onze vaste wielertocht maken", aldus Rens Robroek. "We zijn meestal maar met vijf of zes mensen." 

Boxtel e.o.