Afgelopen dinsdag gingen de mannen van de Boxtelse vogelwerkgroep weer op pad om broedplaatsen te ontdekken.
Volledig scherm
Afgelopen dinsdag gingen de mannen van de Boxtelse vogelwerkgroep weer op pad om broedplaatsen te ontdekken. © Noor Reigersman

Gierzwaluw ook in Boxtel

BOXTEL - Hij weegt 43 gram, kan 120 kilometer per uur vliegen, is monogaam, woont in het stroomgebied van de Congorivier en broedt in Nederland. En hij wordt bedreigd. De gierzwaluw is een intrigerend vogeltje die zich niet gemakkelijk laat waarnemen.

Met een snelheid van 70 kilometer per uur vliegt hij op zijn nest af – de zogenoemde giervlucht – stopt abrupt en kruipt naar binnen.

,,Als je een keer met je ogen knippert, zie je hem dus niet bij zijn nest aankomen”, zegt Peter Olijslagers van de vogelwerkgroep van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB). Geen wonder dat hij en Ad Sleenhoff, eveneens van de vogelwerkgroep, alle zeilen moeten bijzetten om te ontdekken waar het vogeltje in Boxtel broedt.

Kasten
​Afgelopen dinsdag gingen ze weer op pad om broedplaatsen te ontdekken. ,,Dat is belangrijk om te doen, want als je in de buurt van bezette broedplaatsen gierzwaluwkasten ophangt, dan is er een reële kans dat er meer paren komen broeden, want het zijn koloniebroeders”, licht Sleenhoff toe. ,,In 2015 begonnen we met het inventariseren van broedplaatsen in Boxtel, omdat het heel slecht gaat met de gierzwaluw.”

  1. Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    BOXTEL - Hoe kun je een wielergroep nieuw leven inblazen?Profwielrenster Puck Moonen uit Liempde uitnodigen om een clinic te geven. Afgelopen zondag kreeg de Boxtelse wielerclub Squadra Azzurri tips van Moonen. Het startpunt van de route was op de Markt, waar twintig mannen in strakke zwarte en turkooizen pakjes klaarstonden.  "Ik organiseer dit omdat er zo weinig leden komen als we op zondagochtend onze vaste wielertocht maken", aldus Rens Robroek. "We zijn meestal maar met vijf of zes mensen." 
  2. De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    LIEMPDE - Jong geleerd is oud gedaan. Dat Fanfare Concordia Liempde dit motto in de praktijk wil brengen werd zondagochtend nadrukkelijk duidelijk tijdens een mini-koffieconcert in De Serenade. De jongste leden van de vereniging traden op, veelal voor de eerste keer. ,,Wij zijn altijd bezig om jongeren te motiveren", aldus secretaris Riet Torringa. ,,Natuurlijk zien we ze graag op jonge leeftijd al lid worden van onze club, maar het belangrijkste is dat ze met elkaar enthousiast muziek leren maken."

Boxtel e.o.