Wethouder Peter van de Wiel en imker Han Goossens bij de informatiezuil met webcambeeld, in de hal van het Boxtelse gemeentehuis.
Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wiel en imker Han Goossens bij de informatiezuil met webcambeeld, in de hal van het Boxtelse gemeentehuis. © Maarten van den Hurk / BD

In gemeentehuis Boxtel zien ze ze vliegen

BOXTEL - 'Zie ze hier vliegen'. Tegen deze tekst lopen bezoekers van het gemeentehuis in Boxtel aan, nu daar een informatiezuil over honingbijen in de entreehal staat.

De tekst slaat op het beeldscherm centraal in de zuil. Deze monitor vertoont webcambeelden van de bijenkast die sinds enkele weken bovenop het gemeentehuis staat. Er is een rechtstreekse beeldverbinding tussen scherm en kast. Zo kon imker Han Goossens woensdagmiddag, bij de officiële ingebruikname van de zuil, samen met wethouder Peter van de Wiel vaststellen dat de bijen oranjerood stuifmeel binnen sleepten.

Jubileum
De bijenkast op en de infozuil in het gemeentehuis horen bij een samenwerking tussen gemeente en bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius. Deze Boxtelse club bestaat 250 jaar. Dit jubileum is aanleiding voor extra activiteiten.

Meer bewustzijn
Wethouder Van de Wiel hoopt dat de presentatie in de hal van het gemeentehuis bijdraagt aan meer bewustzijn: ,,Mensen kunnen zelf in de eigen tuin veel meer voor bijen doen dan ze vaak denken. Bijvoorbeeld door wat gunstige planten te kiezen of door wat tegels te verruilen voor groen."

Wethouder Peter van de Wiel en imker Han Goossens bekijken de bijenkast op het dak van het Boxtelse gemeentehuis. Op de achtergrond de karakteristieke raadzaal.
Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wiel en imker Han Goossens bekijken de bijenkast op het dak van het Boxtelse gemeentehuis. Op de achtergrond de karakteristieke raadzaal. © Maarten van den Hurk / BD
  1. Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    BOXTEL - Hoe kun je een wielergroep nieuw leven inblazen?Profwielrenster Puck Moonen uit Liempde uitnodigen om een clinic te geven. Afgelopen zondag kreeg de Boxtelse wielerclub Squadra Azzurri tips van Moonen. Het startpunt van de route was op de Markt, waar twintig mannen in strakke zwarte en turkooizen pakjes klaarstonden.  "Ik organiseer dit omdat er zo weinig leden komen als we op zondagochtend onze vaste wielertocht maken", aldus Rens Robroek. "We zijn meestal maar met vijf of zes mensen." 
  2. De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    LIEMPDE - Jong geleerd is oud gedaan. Dat Fanfare Concordia Liempde dit motto in de praktijk wil brengen werd zondagochtend nadrukkelijk duidelijk tijdens een mini-koffieconcert in De Serenade. De jongste leden van de vereniging traden op, veelal voor de eerste keer. ,,Wij zijn altijd bezig om jongeren te motiveren", aldus secretaris Riet Torringa. ,,Natuurlijk zien we ze graag op jonge leeftijd al lid worden van onze club, maar het belangrijkste is dat ze met elkaar enthousiast muziek leren maken."

Boxtel e.o.