Volledig scherm
Bea Schoenmakers. © Noor Reigersman

Monumentencommissie Boxtel zorgt al 25 jaar voor monumenten

Boxtel – Hoe wordt bepaald wie de Monumentenprijs Boxtel krijgt? En wie doet dat? De Monumentencommissie viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en elke twee jaar draagt deze commissie een aantal panden voor aan een onafhankelijke jury die na een selectie uiteindelijk de winnaar kiest.

De jury zit momenteel in de voorlaatste fase en heeft net ruim tien panden bezocht om daar de winnaar uit te gaan kiezen. De winnaar wordt op de zaterdag van Monumentendag, 10 september, bekendgemaakt. Het thema van dit jaar is ’De kunst van het ambacht’.

Historie
Vóór het ontstaan van de Monumentencommissie was er geen monumentenbeleid in Boxtel. ,,De sloop van bijvoorbeeld Duinendaal, het oude station en het oude postkantoor riep verzet op bij de bevolking en daarom is de Monumentencommissie in het leven geroepen,” legt Schoenmakers uit.

,,Daarbij gaat het om de ombuiging van de mentaliteit. Een gebouw als de Heilig Hartkerk niet zomaar slopen. En aan de buitenkant moet het een kerk blijven, ook al wordt de binnenkant verbouwd.”

  1. Teller met bezwaren tegen Boxtelse verkeersplannen staat op 150

    Teller met bezwaren tegen Boxtelse verkeersplannen staat op 150

    BOXTEL - Bij de gemeente Boxtel zijn 150 bezwaren van bewoners, natuurverenigingen en ondernemers binnengekomen tegen de aangekondigde verkeersmaatregelen. Met name tegen de afsluiting van de dubbele overweg in de Tongeresestraat en de gevolgen daarvan voor de verkeersstromen in Boxtel. Wethouder Herman van Wanrooij: ,,Het ontbreken van een visie hoe het verkeer zich de komende jaren ontwikkelt, is voor veel mensen reden geweest in de pen te klimmen."

Boxtel e.o.