Volledig scherm
© Noor Reigersman

Objecten uit Tweede Wereldoorlog te zien in Boxtel

BOXTEL – Bijna 72 jaar zaten ze in de grond en sinds zaterdag zijn ze te zien in het Boxtelse Oertijdmuseum de Groene Poort.

Deze zomer vond Koos van Groeningen, vrijwilligster van het museum, diverse objecten die in 1944 tijdens Operatie Market Garden werden verborgen door geallieerde soldaten. Ze bevonden zich in het bos naast het museum. Van Groeningen vond onder meer een ijzeren kistje, geweerpatronen, veldflessen, een mondspoelwater, whisky, levensmiddelenblikjes, een glazen conservenpotje, een zoutvaatje, een pakje sigaretten en een plastic mondfluitje.

Een aantal artikelen is van Canadese makelij. „Ik denk dat de spullen afkomstig zijn van de Fourth Armed Division”, aldus Peter van der Linden, schrijver van het boek Kampina Airborne. „Daar zaten Schotten en Canadezen in. Zulke kistjes hoorden echt bij deze pantsereenheden.”

Directeur René Fraaije en wethouder Marusjka Lestrade openden zaterdag samen de tentoonstelling, die nog tot en met 31 december te zien in het Oertijdmuseum, Bosscheweg 80 Boxtel.

Volledig scherm
© Noor Reigersman
  1. Herinrichting Markt start met aanleg parkeerplaats Zusterspad

    Herinrichting Markt start met aanleg parkeerplaats Zusterspad

    BOXTEL - Met de aanleg van twintig nieuwe parkeerplaatsen aan het Zusterspad maakt Boxtel direct na de zomervakantie een start met de daadwerkelijke herinrichting van de Markt en omgeving. In de zomer van 2018 moet het karwei geklaard zijn. Daarna zal het evenwel niet lang 'stil' zijn in het centrum. Want het college voorziet wat het noemt 'vervolgvragen voor aanpassingen' in de aanpalende straten. Daarbij richten B en W zich in eerste instantie op het eerste deel van de Rechterstraat. Daarom is daarvoor alvast 300.000 euro opzij gezet, uit te geven in 2019.
  2. Teller met bezwaren tegen Boxtelse verkeersplannen staat op 150

    Teller met bezwaren tegen Boxtelse verkeersplannen staat op 150

    BOXTEL - Bij de gemeente Boxtel zijn 150 bezwaren van bewoners, natuurverenigingen en ondernemers binnengekomen tegen de aangekondigde verkeersmaatregelen. Met name tegen de afsluiting van de dubbele overweg in de Tongeresestraat en de gevolgen daarvan voor de verkeersstromen in Boxtel. Wethouder Herman van Wanrooij: ,,Het ontbreken van een visie hoe het verkeer zich de komende jaren ontwikkelt, is voor veel mensen reden geweest in de pen te klimmen."

Boxtel e.o.