Volledig scherm
© Noor Reigersman

Objecten uit Tweede Wereldoorlog te zien in Boxtel

BOXTEL – Bijna 72 jaar zaten ze in de grond en sinds zaterdag zijn ze te zien in het Boxtelse Oertijdmuseum de Groene Poort.

Deze zomer vond Koos van Groeningen, vrijwilligster van het museum, diverse objecten die in 1944 tijdens Operatie Market Garden werden verborgen door geallieerde soldaten. Ze bevonden zich in het bos naast het museum. Van Groeningen vond onder meer een ijzeren kistje, geweerpatronen, veldflessen, een mondspoelwater, whisky, levensmiddelenblikjes, een glazen conservenpotje, een zoutvaatje, een pakje sigaretten en een plastic mondfluitje.

Een aantal artikelen is van Canadese makelij. „Ik denk dat de spullen afkomstig zijn van de Fourth Armed Division”, aldus Peter van der Linden, schrijver van het boek Kampina Airborne. „Daar zaten Schotten en Canadezen in. Zulke kistjes hoorden echt bij deze pantsereenheden.”

Directeur René Fraaije en wethouder Marusjka Lestrade openden zaterdag samen de tentoonstelling, die nog tot en met 31 december te zien in het Oertijdmuseum, Bosscheweg 80 Boxtel.

Volledig scherm
© Noor Reigersman
  1. Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    Boxtelse wielerclub krijgt clinic van Puck Moonen

    BOXTEL - Hoe kun je een wielergroep nieuw leven inblazen?Profwielrenster Puck Moonen uit Liempde uitnodigen om een clinic te geven. Afgelopen zondag kreeg de Boxtelse wielerclub Squadra Azzurri tips van Moonen. Het startpunt van de route was op de Markt, waar twintig mannen in strakke zwarte en turkooizen pakjes klaarstonden.  "Ik organiseer dit omdat er zo weinig leden komen als we op zondagochtend onze vaste wielertocht maken", aldus Rens Robroek. "We zijn meestal maar met vijf of zes mensen." 
  2. De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    De jongste generatie betreedt de bühne bij Fanfare Concordia Liempde

    LIEMPDE - Jong geleerd is oud gedaan. Dat Fanfare Concordia Liempde dit motto in de praktijk wil brengen werd zondagochtend nadrukkelijk duidelijk tijdens een mini-koffieconcert in De Serenade. De jongste leden van de vereniging traden op, veelal voor de eerste keer. ,,Wij zijn altijd bezig om jongeren te motiveren", aldus secretaris Riet Torringa. ,,Natuurlijk zien we ze graag op jonge leeftijd al lid worden van onze club, maar het belangrijkste is dat ze met elkaar enthousiast muziek leren maken."

Boxtel e.o.