Volledig scherm
Ron Lodewijks (rechts) met zijn kleinkinderen op de bank, links directeur Jan Baan van Brabants Landschap. © Rene van der Lee/BD

'Waakhond van het Brabantse erf' heeft nu zijn eigen bankje

BOXTEL - De 'waakhond van het Brabantse erf'. Die titel plakte Brabants Landschap-directeur Jan Baan vanmiddag op de vorig jaar gestopte journalist Ron Lodewijks.

Baan sprak zijn woorden bij de onthulling van het Ron Lodewijks-bankje in natuurgebied Dommelbimd in Boxtel, de woonplaats van Lodewijks. Dat bankje was hem vorig jaar door het Brabants Landschap toegezegd toen hij afscheid nam bij het Brabants Dagblad.
"De kritische verhalen die Ron schreef zijn medebepalend geweest voor hoe natuur en landschap in Brabant er nu bij liggen", zei Baan. "Het was duidelijk dat hij veel affiniteit had met natuur en milieu, maar hij bleef toch zijn eigen onafhankelijke rol opeisen."

BMF
Na zijn afscheid werd Lodewijks voorzitter van de Brabantse Milieu Federatie. ,,Een volstrekt logische stap", aldus Baan. Voordat hij met vrouw en kleinkinderen op het bankje neerstreek, zei Lodewijks zelf nog dat 'samenwerking aan het groene front essentieel is om de economie in toom te houden'. De journalist stelde trots te zijn dat zijn bankje een plek heeft gekregen in 'het meest bijzonder natuurontwikkelingsgebiedje van Nederland'.

  1. Herinrichting Markt start met aanleg parkeerplaats Zusterspad

    Herinrichting Markt start met aanleg parkeerplaats Zusterspad

    BOXTEL - Met de aanleg van twintig nieuwe parkeerplaatsen aan het Zusterspad maakt Boxtel direct na de zomervakantie een start met de daadwerkelijke herinrichting van de Markt en omgeving. In de zomer van 2018 moet het karwei geklaard zijn. Daarna zal het evenwel niet lang 'stil' zijn in het centrum. Want het college voorziet wat het noemt 'vervolgvragen voor aanpassingen' in de aanpalende straten. Daarbij richten B en W zich in eerste instantie op het eerste deel van de Rechterstraat. Daarom is daarvoor alvast 300.000 euro opzij gezet, uit te geven in 2019.
  2. Teller met bezwaren tegen Boxtelse verkeersplannen staat op 150

    Teller met bezwaren tegen Boxtelse verkeersplannen staat op 150

    BOXTEL - Bij de gemeente Boxtel zijn 150 bezwaren van bewoners, natuurverenigingen en ondernemers binnengekomen tegen de aangekondigde verkeersmaatregelen. Met name tegen de afsluiting van de dubbele overweg in de Tongeresestraat en de gevolgen daarvan voor de verkeersstromen in Boxtel. Wethouder Herman van Wanrooij: ,,Het ontbreken van een visie hoe het verkeer zich de komende jaren ontwikkelt, is voor veel mensen reden geweest in de pen te klimmen."

Boxtel e.o.