Wie het niet vertrouwt, kan het kunstgras gratis laten testen
Volledig scherm
Wie het niet vertrouwt, kan het kunstgras gratis laten testen © ANP

Bandenbranch betaalt kosten test rubber korrels kunstgrasveld

DEN BOSCH - Sportclubs die hun kunstgrasvelden niet langer vertrouwen, mogen onafhankelijk laten testen wat er precies op hun velden ligt. De bandenbranche draait op voor de kosten. Met het onderzoek wil de branche de onrust wegnemen die begin deze maand is ontstaan.

Toen bleek dat op de kunstgrasvelden gemalen autobanden worden gestrooid, die mogelijk kanker­verwekkend zijn. In Engeland en Amerika worden gevallen van ­leukemie in verband gebracht met het spelen op nepgras.

De Nederlandse bandenbranche, verenigd in de VACO en Vereniging Band en Milieu, is ervan overtuigd dat de korrels honderd procent veilig zijn. Maar veel clubs zijn daar, net zoals toxicoloog ­Martin van den Berg, niet zo zeker van. Sommige sportverenigingen willen zelfs niet meer spelen op de velden totdat het RIVM in een nieuw onderzoek duidelijkheid geeft over de risico's voor de ­gezondheid.

Onderzoek
Om de onrust bij clubs weg te nemen, wil de bandenbranche nu zelf alle ongeveer 2.000 kunstgrasvelden in Nederland laten onderzoeken als er twijfel is over wat erop ligt. Doel is om precies vast te stellen welke granulaatkorrels op de velden zijn gestrooid, wat de ­samenstelling is en waar ze vandaan komen.

Voorzitter Kees van Oostenrijk van de Vereniging Band en Milieu zegt te werk te willen gaan zoals bij een dopingcontrole. ,,Er moet een vertegenwoordiger van de club bij zijn. En als er monsters genomen worden, komt er iemand van een onafhankelijk onderzoeksbureau.''

Ondeugdelijk
Voor Van Oostenrijk is inmiddels duidelijk dat Nederland één ondeugdelijk veld telde. Dat was in Hendrik-Ido Ambacht, waar een Oostenrijkse firma het granulaat voor het kunstgras heeft geleverd. Buurt­bewoners die naar het nieuwe veld ­kwamen kijken, werden misselijk en kregen tranende ogen. Dit kunstgras is inmiddels verwijderd.

Volgens Van Oostenrijk is dit Oostenrijkse bedrijf bij geen ­enkele branche aangesloten en is er waarschijnlijk rubber restafval gebruikt. Dat is mogelijk schade­lijker voor de gezondheid dan ­korrels van banden. ,,Alle grote bedrijven zijn in Nederland lid van onze branchevereniging. Daarvan weten we precies hoe ze werken. Het granulaat dat ze gebruiken, is honderd procent veilig.''

  1. Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    DEN BOSCH - Destiny Leverman is 15 en ze heeft een vlog: paardrijden met plezier. Elke week zet ze een filmpje op haar kanaal over haar en haar paard. Ze heeft 17.000 abonnee's. Hoe dat kan: Destiny is open, enthousiast en trekt zich niets aan van eventuele kritiek. Haar eenvoudige naturelle presentatie werkt ook uitstekend in het theaterstuk Tutorial, the art of living die zaterdagavond in première ging tijdens festival Cement in de Verkadefabriek. Een theaterstuk over vloggers en leerfilmpjes waarin de jonge paardenvlogster uit Barneveld een mooie rol heeft.