Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf

Blog: Voorproefje voor komende week in Krakau

De zesde WJD-blog, door Willem-Jan Hanegraaf

24-07-2016 Wanneer je in Nederland naar de kerk gaat, zitten er (wanneer we geluk hebben) rond de 100-200 mensen in de kerk. In Polen heb je geluk als je een plek hebt om te zitten, tijdens één van de vijf missen die ze er op een zondagochtend hebben. Samen met ons gastgezin liepen we naar de kerk en het gaf me het gevoel alsof ik naar een voetbalstadion liep. Uit alle straten kwamen de mensen gelopen om samen te komen en samen te vieren.

In de middag kregen we een voorproefje van wat ons de komende week in Krakau staat te wachten. Met 10.000 jongeren hebben we een festival gehad met iedereen die te gast is in het bisdom. Met onder andere Chinezen, Roemenen, Italianen, Schotten en Jamaicanen waren we samen om te zingen en feesten. Je gaat met iedereen op de foto en je maakt een praatje met hen in ontspannen en gemoedelijke sfeer.

Een traditie van de WJD is om kleine items uit te wisselen met jongeren uit andere landen. De meeste Nederlanders nemen kleine klompjes mee. Wanneer je een goed gesprek hebt met iemand of een leuke foto samen hebt gemaakt, geef je iets van jouw land aan de andere persoon. Ik heb mijn klompjes gegeven aan een hele lieve meid uit Schotland en zelf heb ik een klein kruisje gekregen van iemand uit Maleisië.

Maandag staan we voor het afscheid van onze gastgezinnen en dat zal denk ik toch wel een moeilijk moment zijn. Het zijn mensen die hun huis voor je open hebben gesteld en waar je in een week snel naar toe bent gegroeid. Daarna gaan we naar Krakau en staan de grote Wereld Jongeren Dagen op het punt van beginnen!

Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf