Het mestoverschot is maar een van de problemen waar de veehouderij mee worstelt. Doorgaan op de huidige weg leidt niet tot oplossingen. foto Sander Koning/anp
Volledig scherm
Het mestoverschot is maar een van de problemen waar de veehouderij mee worstelt. Doorgaan op de huidige weg leidt niet tot oplossingen. foto Sander Koning/anp

Brabantse boeren dreigen met acties tegen aanpak vieze veestapel

DEN BOSCH - Brabantse boeren dreigen met acties. Dat is omdat de provincie wil dat veehouders hun stallen voor het jaar 2020 hebben aangepast aan de laatste milieueisen. Doen ze dat niet, dan mogen er geen dieren meer worden ondergebracht.

Op die manier wil de provincie Brabant druk zetten op veeboeren, die investeringen in het milieu maar zouden blijven uitstellen.Het voorstel komt uit de koker van de gedeputeerden Johan van den Hout (Natuur en Milieu) en Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling).

Witheet
De ZLTO, de organisatie die de belangen van de agrariërs behartigt, is witheet: ,,Gedeputeerde Staten zetten willens en wetens het voortbestaan van honderden boerenfamiliebedrijven op het spel." Ook dreigt de ZLTO met actie: 'Dit is onacceptabel. Laten we de tractoren maar klaar zetten'. Het plan van Van den Hout en Spierings gaat verder dan alleen maar het versneld aanpassen van verouderde stallen. Ze willen ook dat er speciale fabrieken komen om mest te verwerken. Verspreid over Brabant zou het om ongeveer twintig van die installaties kunnen gaan. Het idee is om ze op bedrijventerreinen te vestigen.

Verder willen Spierings en Van den Hout dat varkenshouders voortaan alleen maar een nieuwe stal mogen bouwen, als er een oude verdwijnt. Dat wordt 'staldering' genoemd.Dit gebeurt alleen op de zandgronden. De ZLTO omschrijft de Brabantse plannen als ' onverteerbaar', maar zo denken de Brabantse Milieufederatie en het Burgerplatform Minder Beesten er niet over. Deze organisaties laten weten dat ze 'hoopvol zijn gestemd'.

  1. Eindhovense hartsvriendinnen dakloos na megastorm: ‘Maar we zijn ongedeerd!’

    Eindhovense harts­vrien­din­nen dakloos na megastorm: ‘Maar we zijn ongedeerd!’

    EINDHOVEN/QUEENSLAND - De verslagenheid is groot bij Eline Owen (26) die in Tilburg studeerde en haar hartsvriendin Imke Aarts uit Eindhoven. De krachtige wervelstorm die dinsdag over hun plaatsje in Australië raasde, heeft hun huis compleet verwoest. Hoe erg ook, laten ze zich niet zomaar uit het veld slaan. ,,We zijn blij dat de cycloon voorbij is en ons niets ergs is overkomen", zeggen de vriendinnen.