Volledig scherm

Meerderheid Staten wil onderzoek naar verkoop afvalverwerker Attero

DEN BOSCH - Het heeft er alle schijn van dat de Zuidelijke Rekenkamer gaat onderzoeken of afvalbedrijf Attero in 2013 voor de juiste prijs verkocht is. Een meerderheid van de grote fracties in de Brabantse Staten voelt daar voor.

In 2013 werd Attero door Brabant, met 30,8 procent van de aandelen de grootste eigenaar, en andere provincies en gemeenten voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Nu zou er sprake zijn van interesse uit China, waarbij een mogelijk verkoopbedrag van een miljard euro genoemd wordt.

'Uitstekende deal'
De Brabantse gedeputeerde Bert Pauli (VVD) was in 2013 voorzitter van de aandeelhouderscommissie die de verkoop goedkeurde. De VVD’er zei twee weken geleden nog dat destijds een ‘uitstekende deal’ werd gesloten. Deskundigen trokken dat zaterdag in het Brabants Dagblad echter ernstig in twijfel. Zij zeggen dat de aandeelhouders Attero voor een veel te lage prijs van de hand hebben gedaan, te meer omdat de nieuwe eigenaar zich binnen anderhalf jaar na de aankoop 183 miljoen euro aan dividend wist uit te keren.

Daarom willen de grote partijen SP, VVD, CDA, PVV, GroenLinks en PvdA dat er een onderzoek komt. D66 heeft haar standpunt nog niet bepaald. De Zuidelijke Rekenkamer, die voor Brabant en Limburg werkt, bepaalt uiteindelijk zelf waar zij haar tijd insteekt. De Statenfracties mogen wel doorgeven waar ze behoefte aan hebben.

  1. Vught krijgt observatieruimte ‘verwarde personen’

    Vught krijgt ob­ser­va­tie­ruim­te ‘verwarde personen’

    Een observatieruimte in plaats van een politiecel. Volgens burgemeester Pommer van Sint Michielsgestel een veel betere oplossing voor verwarde personen die met de politie in aanraking komen. ,,We moeten stoppen met het oppakken van zieke mensen en ze zonder behandelplan weer op straat zetten. Het is inhumaan en lost niets op”, aldus de burgemeester die samen met Marie-Louise van der Kruis (Reinier van Arkel) een project leidt om verwarde mensen beter te helpen.