Volledig scherm
De provincievlag van Noord-Brabant.

Reddingsplan voor cultuureducatie in Brabant

DEN BOSCH - Er komt een reddingsplan voor de cultuureducatie in Brabant. In het provinciehuis presenteerde een tijdelijk ingestelde adviescommissie buitenschoolse cultuureducatie een reeks aanbevelingen die meer dynamiek moet brengen in de Brabantse kunsteducatieve sector. Gedeputeerde Henri Swinkels had om dat plan gevraagd.

Door onder meer bezuinigingen van de gemeenten zijn veel regionale instellingen in de problemen gekomen. De adviescommissie onder leiding van Mariet Paes stelt dat het gedragspatroon van mensen ten aanzien van vrije tijdsbesteding is veranderd. Daarnaast zijn de gemeenten minder bereid zijn te betalen voor kunstencentra. Als er niets wordt gedaan zal het aanbod verder versplinteren en verschralen.

Verantwoordelijkheid
Met name gemeenten zullen hun verantwoordelijkheid moeten oppakken, meent de commissie. Voor de provincie ziet de commissie een taak weggelegd als stimulator en ondersteuner van de gemeenten. Samen zullen ze meerjarige afspraken moeten maken. Een nieuw meerjarig fonds zou kunnen zorgen voor meer vernieuwing. Ook van de kunstencentra zelf zal meer verwacht worden. Een toegankelijker aanbod dat beter aansluit bij de eisen van deze tijd en betere docenten