Volledig scherm

Troeteleik langs A58 moet om

ULVENHOUT - De 'troeteleik' langs de A58 bij Ulvenhout moet verdwijnen. Dat vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De A58 wordt verbreed tussen de knooppunten Sint Annabosch en Galder. De boom staat in de weg voor deze klus. Uit onderzoek is gebleken dat het verplaatsen van de boom of het omleggen van de weg te duur is. ,,De kosten wegen niet op tegen de baten", aldus de woordvoerster. De boom zal over twee jaar gekapt worden. De 150 jaar oude boom is erg geliefd.

Onderzoek
Rijkswaterstaat heeft uitgebreid onderzoek gedaan. ,,Belangrijkste vraag in het onderzoek was: wat kunnen we doen met het nabij gelegen viaduct om er de verbrede A58 onder door te laten lopen als we niet de ruimte van de middenberm kunnen benutten? Onze conclusie is dat als de boom blijft staan het viaduct niet genoeg ruimte biedt om de verbrede A58 eronder te laten lopen."

Eerder bleek al dat verplaatsen niet mogelijk is. De eik is niet diep maar breed geworteld. De kluit is zo’n tien bij tien meter. Dat betekent dat er maar een fractie van de kluit kan worden uitgegraven om mee te verhuizen. De overlevingskans van de boom is daardoor na verplaatsing gering.

Ook is onderzocht of het nabijgelegen viaduct kan worden aangepast en of er een nieuw viaduct kan worden gebouwd. Een nieuw viaduct kost 3,5 miljoen euro. ,,Daar is geen extra budget voor beschikbaar en we zijn van mening dat de maatschappelijke baten niet opwegen tegen deze kosten", aldus de woordvoerster. Minder rijstroken is ook een optie, maar dat kan niet vanwege de verkeersafwikkeling.

,,Alles overziende komen we tot de conclusie dat op basis van een afweging van kosten versus maatschappelijke baten we de boom niet kunnen behouden."

  1. Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    Paardenvlogster speelt hoofdrol in theaterstuk

    DEN BOSCH - Destiny Leverman is 15 en ze heeft een vlog: paardrijden met plezier. Elke week zet ze een filmpje op haar kanaal over haar en haar paard. Ze heeft 17.000 abonnee's. Hoe dat kan: Destiny is open, enthousiast en trekt zich niets aan van eventuele kritiek. Haar eenvoudige naturelle presentatie werkt ook uitstekend in het theaterstuk Tutorial, the art of living die zaterdagavond in première ging tijdens festival Cement in de Verkadefabriek. Een theaterstuk over vloggers en leerfilmpjes waarin de jonge paardenvlogster uit Barneveld een mooie rol heeft.