Een man probeert een brandje te blussen bij protesten in San Miguel Totolcingo.
Volledig scherm
Een man probeert een brandje te blussen bij protesten in San Miguel Totolcingo. © Reuters

Al zes doden bij onrust in Mexico om hogere benzineprijzen

UpdateBij hevige protesten tegen een verhoging van de brandstofprijzen zijn in Mexico sinds woensdag al zes mensen om het leven gekomen en 900 mensen gearresteerd. De prijsverhoging is het gevolg van de regulering van de energiesector.

Scrollen:

Plunderingen en protesten in Mexico.

Plunderingen in Veracruz.
Volledig scherm
Plunderingen in Veracruz. © AP

Mexicanen zijn woedend over de 20 procent hogere prijzen aan de benzinepomp met ingang van 1 januari. Vooral vrachtwagen- en taxichauffeurs worden hard getroffen. Demonstranten blokkeren snelwegen en havens waardoor transport lastig is en de toevoer van benzine nog onzekerder. Tankstations maar ook andere winkels worden geplunderd nu goederen duurder en schaarser worden.

Activisten roepen op om dit weekend opnieuw te protesteren, maar vragen de manifestanten wel om de manifestaties vreedzaam te laten verlopen. Manifestanten roepen via de sociale media op tot een grote manifestatie in Mexico-Stad en andere steden. Voor de westelijke stad Guadalajara worden zondag manifestaties verwacht.

Overval
Volgens Mexicaanse autoriteiten zijn er 300 overvallen geweest en zijn er in een week 600 mensen gearresteerd. Toen een politieagent donderdag een overval op een tankstation in Mexico City donderdag wilde tegenhouden werd hij gedood. In Veracruz werd een omstander dodelijk aangereden toen overvallers vluchtten voor politie.

De Mexicaanse regering zegt dat het nodig was om gereguleerde prijzen voor benzine en diesel af te schaffen. Daarvan zouden vooral de rijke Mexicanen profiteren. De prijs voor een liter benzine is nu gelijk aan een kwart van het minimumloon voor een dag werk. Volgens de katholieke kerk in het land worden vooral de armen hard getroffen door de prijsstijging die ook doorwerkt in dagelijkse levensbehoeften.

De demonstranten willen dat de prijsverhoging ongedaan wordt gemaakt en eisen het ontslag van president Enrique Pena Nieto. Die heeft al verklaard dat de prijzen niet zullen zakken, omdat de kosten voor het niet aanpassen van de brandstofprijzen op lange termijn duurder zouden zijn. Hij roept op rust en kalmte in het land.

Agenten arresteren een demonstrant in Monclova bij protesten tegen hogere benzineprijzen.
Volledig scherm
Agenten arresteren een demonstrant in Monclova bij protesten tegen hogere benzineprijzen. © REUTERS
  1. American Airlines onder vuur na aanvaring met huilende moeder

    American Airlines onder vuur na aanvaring met huilende moeder

    Dit keer is het niet United Airlines, maar luchtvaartmaatschappij American Airlines, die een flater slaat door agressief gedrag van personeel. Er is zaterdag een video viraal gegaan waarop een huilende moeder te zien is, van wie met geweld een buggy zou zijn afgenomen toen ze in het vliegtuig stapte. Volgens een medepassagier die het filmpje online zette, had de steward de moeder zelfs geslagen. Een andere passagier nam het voor de moeder op. ,,Als je dat bij mij probeert, sla ik je op je gezicht", klinkt het. Waarop de steward antwoordt: ,,Jij gaat je hier buiten houden. Kom, sla me maar." American Airlines doet onderzoek naar het voorval. De steward is op nonactief gezet.