Volledig scherm
Een man probeert een brandje te blussen bij protesten in San Miguel Totolcingo. © Reuters

Al zes doden bij onrust in Mexico om hogere benzineprijzen

UpdateBij hevige protesten tegen een verhoging van de brandstofprijzen zijn in Mexico sinds woensdag al zes mensen om het leven gekomen en 900 mensen gearresteerd. De prijsverhoging is het gevolg van de regulering van de energiesector.

Scrollen:

Plunderingen en protesten in Mexico.

Volledig scherm
Plunderingen in Veracruz. © AP

Mexicanen zijn woedend over de 20 procent hogere prijzen aan de benzinepomp met ingang van 1 januari. Vooral vrachtwagen- en taxichauffeurs worden hard getroffen. Demonstranten blokkeren snelwegen en havens waardoor transport lastig is en de toevoer van benzine nog onzekerder. Tankstations maar ook andere winkels worden geplunderd nu goederen duurder en schaarser worden.

Activisten roepen op om dit weekend opnieuw te protesteren, maar vragen de manifestanten wel om de manifestaties vreedzaam te laten verlopen. Manifestanten roepen via de sociale media op tot een grote manifestatie in Mexico-Stad en andere steden. Voor de westelijke stad Guadalajara worden zondag manifestaties verwacht.

Overval
Volgens Mexicaanse autoriteiten zijn er 300 overvallen geweest en zijn er in een week 600 mensen gearresteerd. Toen een politieagent donderdag een overval op een tankstation in Mexico City donderdag wilde tegenhouden werd hij gedood. In Veracruz werd een omstander dodelijk aangereden toen overvallers vluchtten voor politie.

De Mexicaanse regering zegt dat het nodig was om gereguleerde prijzen voor benzine en diesel af te schaffen. Daarvan zouden vooral de rijke Mexicanen profiteren. De prijs voor een liter benzine is nu gelijk aan een kwart van het minimumloon voor een dag werk. Volgens de katholieke kerk in het land worden vooral de armen hard getroffen door de prijsstijging die ook doorwerkt in dagelijkse levensbehoeften.

De demonstranten willen dat de prijsverhoging ongedaan wordt gemaakt en eisen het ontslag van president Enrique Pena Nieto. Die heeft al verklaard dat de prijzen niet zullen zakken, omdat de kosten voor het niet aanpassen van de brandstofprijzen op lange termijn duurder zouden zijn. Hij roept op rust en kalmte in het land.

Volledig scherm
Agenten arresteren een demonstrant in Monclova bij protesten tegen hogere benzineprijzen. © REUTERS
  1. In beeld: Kos getroffen door beving van 6,7 op de schaal

    In beeld: Kos getroffen door beving van 6,7 op de schaal

    Het Griekse eiland Kos en de Turkse badplaats Bodrum zijn vannacht getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 6,7 en veroorzaakte overstromingen in de Turkse badplaats Bodrum, waar eveneens veel Nederlanders vakantie vieren. Door de kleine vloedgolf als gevolg van de beving liepen gebouwen en straten onder water. In Kos stortte onder meer een bar in, waarbij twee doden vielen. Zeker twaalf mensen raakten zwaargewond. Hieronder een fotoserie van de huidige situatie.