article
1.6354824
DEN HAAG - Burgemeester T. Rombouts van Den Bosch is op de vingers getikt door de Tweede­Kamerfractie en het partijbestuur van het CDA. Rombouts is voorzitter van de vertrouwenscommissie die moet adviseren over de CDA­kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.
CDA-partijtop berispt Rombouts
DEN HAAG - Burgemeester T. Rombouts van Den Bosch is op de vingers getikt door de Tweede­Kamerfractie en het partijbestuur van het CDA. Rombouts is voorzitter van de vertrouwenscommissie die moet adviseren over de CDA­kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.
http://www.bd.nl/cda-partijtop-berispt-rombouts-1.6354824
1996-12-19T05:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6354831.1473248460!image/image-6354831.png
Rombouts
Brabants Dagblad (web)
Home / CDA-partijtop berispt Rombouts

CDA-partijtop berispt Rombouts

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DEN HAAG - Burgemeester T. Rombouts van Den Bosch is op de vingers getikt door de Tweede­Kamerfractie en het partijbestuur van het CDA. Rombouts is voorzitter van de vertrouwenscommissie die moet adviseren over de CDA­kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.

  Zijn kritiek op zittende Kamerleden beschouwt de fractieleiding als een motie van wantrouwen. Dinsdagavond was er spoedoverleg tussen vice­fractievoorzitter De Hoop Scheffer en enkele andere Kamerleden en de top van het partijbestuur, bestaande uit voorzitter Helgers en vice­voorzitter Lodders. Fractievoorzitter Heerma was afwezig wegens zijn deelname aan een Europadebat in de Kamer.

  Gouvernementeel
  Rombouts' opdracht is te zoeken naar nieuwe kandidaten voor een plek in de Kamer. De burgemeester van Den Bosch wil vers bloed in de fractie en denkt dat te bereiken door Kamerleden na drie zittingsperioden van de kandidatenlijst te weren. Voorts vindt hij dat veel CDA'ers in de Kamer zich te gouvernementeel opstellen en hun lidmaatschap als opstap beschouwen voor een kabinetsfunctie.

  'In de huidige fractie zitten veel mensen die voorbestemd waren voor een plaats in het kabinet', zei Rombouts twee weken geleden in deze krant. 'We moeten meer politieke dieren hebben, niet alleen bestuurders.' Hij zei op zoek te zijn naar 'meer mensen die ook eens een elleboogstoot uit kunnen delen.'

  Kamerleden die langer dan twaalf jaar zitten moeten het veld ruimen, vond Rombouts: 'Tenzij ze een héél goed verhaal hebben waarom ze nóg een periode moeten blijven.'

  Verklaring
  De CDA­fractie pruimt het niet dat Rombouts in het openbaar het functioneren van zittende Kamerleden aan de orde stelt. Het overleg met het partijbestuur leverde een verklaring op waarin Rombouts zijn plaats wordt gewezen.

  'Door recente uitlatingen van de voorzitter van de vertrouwenscommissie is een verkeerd beeld ontstaan over de functie van de commissie', aldus de verklaring. 'De taakopdracht van de vertrouwenscommissie is het beoordelen van nieuwe kandidaten op hun geschiktheid. Beoordeling van de zittende fractie is een bevoegdheid van het partijbestuur; daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt.'

  Rombouts laat via een woordvoerster weten dat hij zijn werk als commissievoorzitter gewoon afmaakt.

  Bukman
  Partijvoorzitter Helgers is dinsdag ook op het matje geroepen over uitspraken die hij deed in Nieuwe Revu. Helgers liet doorschemeren niet blij te zijn met de benoeming van CDA'er Bukman tot voorzitter van de Tweede Kamer.