Volledig scherm
© Domien van der Meijden/BD

Nieuwe bioscoop Paleiskwartier: geen 'reclamezuil' aan kant spoor

Do 30 jun. De plannen voor de bouw van een nieuwe bioscoop in het Paleiskwartier zijn iets aangepast. In het vorige bouwplan van de bios - 7 zalen, 1000 stoelen - was nog een zuil opgenomen voor filmreclame aan de kant van de Magistratenlaan. Na kritiek van de welstandscommissie is deze nu verdwenen. Maar laten zien kunnen we dat nog niet.

Door Bart Gotink

De bioscoopketen Kinepolis, opdrachtgever van de bouw, wil namelijk nog niet reageren. Ook niet na de presentatie voor de welstandscommissie donderdagmorgen. Daarin waren enkele impressies te zien van het te bouwen complex, maar deze wil Kinepolis niet vrijgeven. De keten wil pas naar buiten met informatie zodra de vergunningen voor de bouw binnen zijn. 

Paleisburg
En dus moeten we het met letters doen: het te bouwen complex bestaat straks uit twee delen. Het deel waarin de bioscoop zich bevindt wordt opgetrokken uit beton, met een glazen ingang aan de zijde van de voormalige versmarkt. Vanaf de Paleisbrug kijk je in deze foyer. Voor de bioscoop moet een klein pleintje ontstaan, met daaraan onder meer restaurantketen Happy Italy.

Tuin
In het midden van het pand zit een verlaging, waarop een daktuin kan worden gerealiseerd. Daarna komt het kantorendeel aan de zijde van de Magistratenlaan en het spoor. Deze krijgt ongeveer dezelfde hoogte als de naastgelegen kantoorgebouwen.

Brug
Vanaf de Magistratenlaan is straks enkel nog kantoorruimte te zien, opgetrokken uit rood baksteen. Op de hoek van het gebouw, aan de kant van de Paleisbrug, komt nog wel een glazen deel waarin onder meer vergaderruimtes in kunnen. ‘Erg basic’, en ‘een versobering, op het randje van het acceptabele’, sprak de welstandscommissie over het nieuwe kantoordeel. Daarbij riepen ze op tot ‘iets meer expressie’. Of en hoe daar gehoor aan gegeven gaat worden, moet nu worden uitgewerkt.