article
1.6348738
DEN BOSCH - ,,Met het afsluiten van delen van de binnenstad zijn we op de verkeerde weg. De openbare ruimte in de stad moet voor iedereen toegankelijk blijven', zei A. Rombouts zaterdagmiddag bij zijn installatie als burgemeester van Den Bosch. De benoeming van CDA'er Rombouts is zaterdag door de voltallige gemeenteraad met grote instemming begroet. Honderden mensen uit Den Bosch en Rosmalen, de regio en het hele land bezochten zaterdagmiddag de receptie in het stadhuis.
Den Bosch verwelkomt burgemeester Rombouts
DEN BOSCH - ,,Met het afsluiten van delen van de binnenstad zijn we op de verkeerde weg. De openbare ruimte in de stad moet voor iedereen toegankelijk blijven', zei A. Rombouts zaterdagmiddag bij zijn installatie als burgemeester van Den Bosch. De benoeming van CDA'er Rombouts is zaterdag door de voltallige gemeenteraad met grote instemming begroet. Honderden mensen uit Den Bosch en Rosmalen, de regio en het hele land bezochten zaterdagmiddag de receptie in het stadhuis.
http://www.bd.nl/den-bosch-verwelkomt-burgemeester-rombouts-1.6348738
1996-09-02T05:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5344678.1445003480!image/image-5344678.jpg
Rombouts
Brabants Dagblad (web)
Home / Den Bosch verwelkomt burgemeester Rombouts

Den Bosch verwelkomt burgemeester Rombouts

Foto's
1
Reacties
Reageer
  DEN BOSCH - ,,Met het afsluiten van delen van de binnenstad zijn we op de verkeerde weg. De openbare ruimte in de stad moet voor iedereen toegankelijk blijven', zei A. Rombouts zaterdagmiddag bij zijn installatie als burgemeester van Den Bosch. De benoeming van CDA'er Rombouts is zaterdag door de voltallige gemeenteraad met grote instemming begroet. Honderden mensen uit Den Bosch en Rosmalen, de regio en het hele land bezochten zaterdagmiddag de receptie in het stadhuis.

  De bevordering van de leefbaarheid van de stad was het hoofditem van Rombouts toespraak, waarover velen met waardering spraken. Rombouts ging onder meer in op de drugsproblematiek, door de vertrekkende waarnemend burgemeester J. van der Beek al eerder als een van de grootste problemen van de komende jaren bestempeld.

  Rombouts zei het belangrijk te vinden dat de bewoners betrokken worden bij de problemen van de stad. Beleid maken is geen kwestie meer van stemmen tellen in de gemeenteraad, zei hij. Maar gezamenlijk overleg zal niet altijd werken, omdat belangen te zeer tegengesteld zijn of omdat bewoners zich alleen maar tegen het gemeentebestuur afzetten.

  ,,Dan zal het gemeentebestuur de knoop moeten doorhakken”, zei Rombouts, die verwees naar het lopende overleg over de drugsproblematiek. Bewoners uit de Vughterpoort grepen de installatie zaterdagmiddag aan om een demonstratieve optocht te houden tegen plannen voor de realisering van een nachtopvang voor drugsverslaafden aan de Vughterweg. Rombouts zei dat hij bij tegengestelde belangen niet wenst te kiezen voor kleurloze compromissen.

  Jongensdroom
  Het was een feestelijke dag voor Rombouts, die zaterdag een 'jongensdroom' zag uitkomen. Begeleid door het schuttersgilde De Oude Schuts werden hij, zijn vrouw Marijke en de kinderen Merel, Steffi en Rogier naar de voormalige statenzaal in het Noord­Brabants Museum gebracht, waar de gemeenteraad voor de bijzondere zitting bijeenkwam.

  Onder de aanwezigen waren onder anderen commissaris van de koningin F. Houben, bisschop J. ter Schure, Kamerleden en vertegenwoordigers van justitie. Drie oud-­burgemeesters van Den Bosch, de inmiddels 83-­jarige G. van de Ven, B.

  van Zwieten en D. Burgers, woonden de installatie bij. Ook de oud­-burgemeesters P. van der Velden en J. Molenaar van Rosmalen, dat sinds begin dit jaar deel uitmaakt van de nieuwe gemeente Den Bosch, waren aanwezig.

  Laatste keer
  J. van der Beek, acht maanden waarnemend burgemeester van Den Bosch, zat voor de laatste keer de raadsvergadering voor. Hoewel op haar eigen verzoek aan haar afscheid na twintig jaar Bossche politiek geen uitbundige aandacht werd geschonken, lieten vele fractievoorzitters niet na hun grote respect voor Van der Beek uit te spreken. ,,Menige keer was in de afgelopen maanden in de stad de opmerking te horen 'van ons mag ze blijven'. Een beter compliment kun je niet krijgen”, zei loco­burgemeester R. van Grunsven. ,,Zeker in de gevoelige weken van de nieuwe gemeente ging zij uitstekend om met de emotionele na­ijleffecten van een ingrijpende herindeling”, zei hij.

  Van der Beek zelf droeg de stad 'met een zeer content gevoel' over aan Rombouts. 'Een stad vol vitaliteit en kansen, maar gelukkig ook met problemen, anders was Den Bosch geen stad', voegde ze eraan toe.

  Smeltkroes
  Datzelfde beaamde Rombouts in zijn eerste toespraak als burgemeester van Den Bosch. 'Een stad is geen stad als zij geen vaak verontrustende smeltkroes is van deugden en ondeugden', citeerde hij professor Zijderveld. Rombouts schetste een aantal problemen van steden als Den Bosch, maar zei er relativerend bij dat 'Den Bosch natuurlijk geen echte grote stad is' met uitwassen zoals in Amsterdam. Daar ijveren bewoners voor het afsluiten van delen van de stad, ter bevordering van de veiligheid. ,,Maar met het opwerpen van barricades zoals rolluiken in winkelstraten en het afsluiten van steegjes zijn we op de verkeerde weg”, stelde Rombouts. Den Bosch heeft enkele jaren geleden wel een steegje in de binnenstad afgesloten.