Volledig scherm
Jesse Klaver mag morgen weer op bezoek bij verkenner Edith Schippers. © Maarten Hartman

Verkenner praat door met 'motorblok' en GroenLinks

Verkenner Edith Schippers praat morgen met de partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks door over de vorming van een nieuwe regering. Dat is vanavond bekendgemaakt. 

Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden, waarbij VVD, CDA en D66 samen als 'motorblok' gelden.

Schippers ontving vandaag de gekozen lijsttrekkers van alle dertien politieke partijen om hun advies voor de kabinetsformatie aan te horen. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben in zowel de Eerste als de Tweede Kamer een meerderheid.

Volledig scherm
Verkenner Edith Schippers praat morgen met enkele partijen door. © Bureau woordvoering kabinetsformatie

Overigens zijn er voor het 'motorblok' ook andere meerderheden mogelijk, zoals een combinatie waar de ChristenUnie of de PvdA bij betrokken is. Deze partijen lieten vandaag echter weten niet te staan springen om nu al te onderhandelen.

De PvdA werd vorige week bij de verkiezingen afgeslacht door de kiezer en de ChristenUnie boekte geen zetelwinst. 

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.

  1. Vissen met Dilan: 'Nu weet ik toch wel zeker dat dit niks voor mij is'

    Vissen met Dilan: 'Nu weet ik toch wel zeker dat dit niks voor mij is'

    Politiek verslaggever Jan Hoedeman heeft zijn pieren weer uit de koelkast gehaald. Samen met Dilan Yesgildöz rijgt hij ze deze week aan een haakje. ,,Nu weet ik toch wel zeker dat vissen niks voor mij is", reageert de VDD'er vol afschuw. Bekijk alvast de sneakpreview van het gesprek dat de twee voerden op het Noordelijk Havenhoofd in Schevenignen en lees het hele interview morgen in deze krant.  Benieuwd naar meer? Bekijk hier de afleveringen met Ploumen en met Roemer.