Volledig scherm
© Jurriaan Balke

NK Wipboomschieten voor tiende keer in Nieuwkuijk

NIEUWKUIJK - Het NK Wipboomschieten wordt zaterdag en zondag voor de tiende keer gehouden in Nieuwkuijk. Zaterdag schoot de jeugd en zondag schieten de volwassenen. Het evenement wordt georganiseerd door gilde Sint Joris aan de Meerdijk in Nieuwkuijk, waar het clubhuis en de schietbaan zijn gevestigd.

Bij de jeugd doen er 21 deelnemers mee. Zondag zijn dit er 200 bij de volwassenen. Bij Wipboomschieten wordt met een geweer een schijf van een paal afgeschoten. Deelnemers mogen 3 keer schieten per ronde. Elk schijfje dat ze van de paal wordt afgeschoten levert een punt op. In Brabant wordt het wipboomschieten ook wel Brabants schieten genoemd. Toch doen er vandaag niet alleen maar gildes mee, ook schietverenigingen nemen deel aan het Nederlands Kampioenschap. "Daarom dragen we vandaag ook geen gildekleding", zegt Eric Jan van Eggelen, voorzitter van Sint Joris.

Het Nieuwkuijkse gilde telt momenteel 37 leden. Nieuwe aanwas kan ze wel gebruiken, aldus Van Eggelen. "Maar we zien net als bij veel traditionele verenigingen, zoals harmonieën bijvoorbeeld, dat de jongere leden teruglopen. Je moet wipboomschieten ook wel echt leuk vinden en als uitdaging zien."

  1. Gedenkavond en fototentoonstelling in Maaslanden in Nieuwkuijk

    Gedenkavond en fo­to­ten­toon­stel­ling in Maaslanden in Nieuwkuijk

    NIEUWKUIJK - Onder het motto '30 jaar gedenken met elkaar' kan op donderdagavond 29 juni tussen 18.00 en 21.00 uur in crematorium en uitvaartcentrum Maaslanden in Nieuwkuijk een overleden dierbare worden herdacht door een kaarsje te branden. Kinderen kunnen een ster plaatsen aan een 'sterrenhemel'. Vanwege het dertigjarig bestaan, dat wordt aangekleed met een hapje en een drankje, zijn die avond ook 22 foto's te bezichtigen. Ook wordt er een film vertoond hoe een uitvaart destijds, in de beginjaren, verliep. Het is weliswaar officieel geen open dag, maar de ruimtes van het crematorium zijn vrij te bezichtigen.

Waalwijk, Heusden e.o.