Volledig scherm
© Thinkstock

Politie zette pseudo-kopers in bij onderzoek drugshandel Vlijmen

VLIJMEN - Bij het onderzoek naar drugshandel in Vlijmen dat begin april leidde tot de aanhouding van zeven verdachten, heeft de politie pseudo-kopers ingezet. Dat is een bijzondere opsporingsmethode waarvoor toestemming nodig is van de officier van justitie.

Dat zegt Edgar Verstijnen, advocaat van de exploitant van de twee horecazaken die voor een half jaar zijn gesloten. Verstijnen wil met burgemeester Jan Hamming van Heusden overleggen of er een oplossing mogelijk is voor zijn cliënt, die volgens Verstijnen 'geen verdachte in de zaak is en het ook niet wordt'. Verstijnen hoopt dat de schade voor de exploitant kan worden beperkt door de duur van de sluiting in te korten, desnoods onder voorwaarden. 

Verstijnen vindt dat het undercoveronderzoek in schril contrast staat met het feit dat de exploitant juist met de politie in overleg was om drugshandel en -gebruik in zijn zaak tegen te gaan. "Wat er in zijn zaak is gebeurd, voltrok zich buiten het gezichtsveld van mijn cliënt."

Volgens de wet Damocles heeft de burgemeester de bevoegdheid om panden te sluiten als er in drugs wordt gehandeld. Op grond daarvan zou je volgens Verstijnen bij wijze van spreken de helft van de Nederlandse horeca kunnen sluiten.

Waalwijk, Heusden e.o.