Volledig scherm
Piet Mommersteeg. © Bidprentje Piet Mommersteeg.

Reiskaart van Piet Mommersteeg uit Vlijmen in de race als Stuk van het Jaar

VLIJMEN - De jonge priester Piet Mommersteeg uit Vlijmen, maakte in 1927 een reis door het Midden-Oosten. Hij stuurde zijn ouders thuis niet alleen ansichtkaarten en brieven, maar ook een kaart waarop hij de steden langs zijn route tekende.

In deze Maand van de Geschiedenis heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena de kaart van Mommersteeg genomineerd voor de titel Stuk van het Jaar.

Net als zijn drie broers, afkomstig uit een welvarende ondernemersfamilie, had ook 'oom Piet' een zakelijk talent, vertelt zijn 88-jarige neef Loud woensdag in het Brabants Dagblad. Vlak voor de oorlog werd hij door de kerkleiding op studiereis naar de Verenigde Staten gestuurd. Eenmaal daar kreeg hij de opdracht fondsen voor de katholieke universiteit in Nijmegen te werven.

Mister Anderson
Bijzonder is de vriendschap die Piet Mommersteeg onderhield met Heinrich Brüning. De leider van de katholieke Centrumpartij en voormalig rijkskanselier was een van de Duitse politici die dachten Adolf Hitler voor hun karretje te kunnen spannen. Op de loop voor Hitler vond Brüning incognito onderdak bij de familie Mommersteeg in Vlijmen. Loud Mommersteeg kan zich nog herinneren dat hij Brüning 'mister Anderson' moest noemen.

Klik hier voor een film van de familie Mommersteeg uit Vlijmen.

Volledig scherm
Gebroeders Mommersteeg (vlnr Henri, Piet, Chiel en Wim) © Familie Mommersteeg
Volledig scherm
Reisroute Piet Mommersteeg. © Streekarchief Langstraat Heusden Altena
  1. Gedenkavond en fototentoonstelling in Maaslanden in Nieuwkuijk

    Gedenkavond en fo­to­ten­toon­stel­ling in Maaslanden in Nieuwkuijk

    NIEUWKUIJK - Onder het motto '30 jaar gedenken met elkaar' kan op donderdagavond 29 juni tussen 18.00 en 21.00 uur in crematorium en uitvaartcentrum Maaslanden in Nieuwkuijk een overleden dierbare worden herdacht door een kaarsje te branden. Kinderen kunnen een ster plaatsen aan een 'sterrenhemel'. Vanwege het dertigjarig bestaan, dat wordt aangekleed met een hapje en een drankje, zijn die avond ook 22 foto's te bezichtigen. Ook wordt er een film vertoond hoe een uitvaart destijds, in de beginjaren, verliep. Het is weliswaar officieel geen open dag, maar de ruimtes van het crematorium zijn vrij te bezichtigen.

Waalwijk, Heusden e.o.