Volledig scherm
Neerslag van aardgascondensaat op het maïs in de buurt van de vestiging van Vermilion in Loon op Zand. © foto privécollectie

Oorzaak ontsnappen giftig aardgascondensaat Loon op Zand nog onduidelijk

UPDATELOON OP ZAND - Het is nog onduidelijk hoe op de gaswinningslocatie van Vermilion Energy in Loon op Zand het schadelijke en giftige aardgascondensaat heeft kunnen ontsnappen. Dat laat een woordvoerster van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) desgevraagd weten. Er zou geen gevaar zijn (geweest) voor de volksgezondheid.

Het incident had tien dagen geleden plaats, op vrijdag 4 augustus. Volgens wethouder Gerard Bruijniks (Gemeentebelangen) van Loon op Zand werd de gemeente daarover overigens pas veel later geïnformeerd. 

Wat exact is voorgevallen weet ook Bruijniks niet; hij stelt in afwachting te zijn van een rapport van het RIVM. Bovendien is volgens hem niet de gemeente maar het ministerie van Economische Zaken 'bevoegd gezag'. Desondanks wil Bruijniks maandag van het ministerie precies weten wat is voorgevallen. Het bedrijf Vermilion was niet bereikbaar voor een reactie.

De woordvoerster van het Staatstoezicht op de Mijnen, dat namens Economische Zaken optreedt  als toezichthouder, weet overigens niets van een onderzoek door het RIVM. ,,Het is in elk geval niet in opdracht van ons."

Geen paniek

Inmiddels heeft raadslid Peter Flohr van Pro3 vragen gesteld over het incident. De fractie wil volgens Flohr geen paniek zaaien, maar wel wil wel snel duidelijkheid over wat is gebeurd. Volgens de partij was sprake van een lekkage bij de gasinstallatie en is daardoor het condensaat, dat onder meer benzeen bevat, ontsnapt. Aardgascondensaat is brandbaar en explosief.  Inademen kan leiden tot irritatie, overgeven, duizeligheid en hoofdpijn.

Volledig scherm
Een strook grond waar de maïs weggehaald, met op de achtergrond de installatie van Vermilion. © foto privécollectie

Het condensaat is volgens een buurman van de Vermilion-vestiging terechtgekomen op onder meer gewassen en gebouwen in de nabije omgeving. Vermilion heeft al een verontreinigde strook maïs weggehaald en vernietigd. Waar nodig moet ook de grond worden gesaneerd, aldus de woordvoerster van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Quote

Geen paniek, maar wel snel duidelijkheid

Peter Flohr, raadslid Pro3

Kleverig

De buurman werd volgens eigen zeggen vrijwel direct na het incident door Vermilion geïnformeerd. Hij heeft geen gezondheidsklachten. Het kleverige condensaat is wel in de vorm van 'spettertjes' terechtgekomen op onder meer zijn auto, op z'n huis en in de tuin. Hij heeft er vertrouwen in dat Vermilion dat nog weg laat halen. ,,De contacten met het bedrijf zijn goed."

Wethouder Bruijniks werd pas afgelopen donderdag, een week na het incident, op de hoogte gesteld. Ambtelijk was Loon op Zand twee dagen eerder geïnformeerd. Bruijniks vindt dat veel te laat, zeker gelet op de belangen die spelen. ,,Ik had dit eerder moeten weten." De wethouder heeft vrijdagavond met een van de omwonenden gesproken. 

Quote

Ik had dit eerder moeten weten

Wethouder Gerard Bruijniks, gemeente Loon op Zand

Tilburg e.o.