onderzoekster Vivian Maas (links) en boswachter Inge van Dongen
Volledig scherm
onderzoekster Vivian Maas (links) en boswachter Inge van Dongen © Jeroen de Jong

Wild maakt volop gebruik van natuurbrug Westloonse Wissel

LOON OP ZAND - Het ecoduct de Westloonse Wissel over de N261 bij Loon op Zand wordt dagelijks door vele dieren gebruikt om over te steken. Dat wijzen de eerste resultaten uit van onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten.

„Zelfs de zwaar beschermde rugstreeppad heeft de weg al gevonden”, zegt ecologisch adviseur Vivian Maas van het Natuur-Wetenschappelijk Centrum. Maar ook de steenmarter, de boommarter, de levendbarende hagedis en vlinders zoals de koninginnepage zijn gesignaleerd.

Natuurlijke verbinding
Eind vorig jaar ging de natuurbrug over de vernieuwde weg tussen Tilburg en Waalwijk open. De brug vormt de natuurlijke verbinding vanuit de Loonse en Drunense duinen naar landgoed Huis ter Heide. „Voor het eerst in Nederland wordt hier zeer breed onderzocht welke dieren van de brug gebruik maken. Dus niet alleen zoogdieren, maar ook reptielen, amfibieën, insecten, vleermuizen en zelfs planten”, vertelt Maas.

Vrijwilligers
Negentien vrijwilligers doen het veldwerk en leggen wekelijks de afdrukken van het wild vast. Om te kijken wat er zoal oversteekt, nemen vijf camera's permanent de bewegingen op. Ook ligt er een zandbed en zijn er inktvallen waar de pootsporen zichtbaar blijven. Het onderzoek op de nieuwe natuurbrug duurt nog tot maart, zodat alle jaargetijden in beeld zijn geweest.

Volledig scherm
© Nico Snels

Tilburg e.o.