Volledig scherm
© stock.xchng

4000 euro boete voor te veel kippen op Rossums bedrijf

ARNHEM – Een pluimveebedrijf uit Rossum, dat meer kippen hield dan was toegestaan, is door de economische politierechter in Arnhem veroordeeld tot een boete van 4000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Het bedrijf kreeg als waarschuwing nog een voorwaardelijke boete van 1000 euro opgelegd, omdat de boekhouding niet goed was bewaard.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde vorig jaar dat er meer kippenvoer in het bedrijf omging dan nodig zou zijn voor het aantal kippen dat het bedrijf mocht houden. Toen de pluimveehouder niet de juiste gegevens uit de boekhouding kon verschaffen, maakte de NVWA een eigen berekening. Boven de rechten voor 12.500 kippen zou het Rossumse bedrijf in 2013 bijna 900 kippen te veel en in 2014 bijna 1200 kippen te veel hebben gehouden.

'Inschattingsfout'
​De officier van justitie eiste onvoorwaardelijke boetes van 4000 en 1500 euro tegen het pluimveebedrijf. Daarnaast eiste de aanklager dat het bedrijf nog eens ruim 3200 euro moet betalen, het voordeel dat het bedrijf door de overtreding zou hebben gehad. De raadsman van het Rossumse bedrijf benadrukte dat de pluimveehouders een inschattingsfout hebben gemaakt en meer pluimveerechten hadden moeten leasen.

De politierechter hield er rekening mee dat het bedrijf nooit eerder in de fout is gegaan en dat de sector het op dit moment zwaar heeft. Daarom legde ze een groot deel van de straf voorwaardelijk op. Ook kwam ze met 2857 euro op een lager bedrag uit dat het bedrijf aan onterecht verkregen voordeel moet terugbetalen.

  1. Een vleugje Dakar op de Drielse jaarmarkt

    Een vleugje Dakar op de Drielse jaarmarkt

    KERKDRIEL - Woestijnhitte, sneeuw, zandstormen, aardverschuivingen en temperaturen van -3 tot +56 graden hebben ze doorstaan: het team van De Groot International in de Dakar Rally. Bezoekers van de 35e Kerkdrielse jaarmarkt keken zondagmiddag nieuwsgierig onder de racetruck die tentoongesteld werd, op zoek naar sporen van de barre tocht door onherbergzame gebieden in Zuid-Amerika, en bewonderden de servicetruck die over de weg meerijdt als een compleet ingerichte garage op wielen, voorzien van tal van reserveonderdelen. 

Zaltbommel e.o.