Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels

Hart van Brabant presenteert asielplan; nog 5 regio's te gaan

OISTERWIJK - De regio Hart van Brabant is dinsdagavond de zesde Brabantse subregio die zijn plannen presenteert voor de opvang van asielzoekers. Hart van Brabant moet voor het einde van het jaar nog een plaats in een azc of noodopvanglocatie zien te vinden voor 742 asielzoekers en daarnaast woonruimte voor 849 vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

In de subregio nemen Tilburg (twee noodopvanglocaties) en Oisterwijk (een permanent azc) al asielzoekers op. Loon op Zand huisvestte de eerste drie maanden van dit jaar 1200 asielzoekers op camping Droomgaard in Kaatsheuvel. De vraag is nu wat de overige vier gemeenten, Dongen, Goirle, Hilvarenbeek en Waalwijk, gaan doen.

Nog vijf te gaan
Vijf van de elf subregio’s is het nog niet gelukt om tot een plan te komen. Daarbij gaat het om As-50 (Oss, Uden, Veghel en omgeving), het Land van Cuijk en de drie subregio’s in West-Brabant. De Meierij (Den Bosch en omgeving) en de vier subregio’s rond Eindhoven hebben hun plannen al opgestuurd naar commissaris van de koning Wim van de Donk, de geestelijk vader van het idee om 7200 asielzoekers naar rato van inwoneraantal over de provincie te verdelen.

De As-50 gemeenten praten dinsdagavond in Boekel in het bijzijn van Van de Donk over de plannen. De verwachting is niet dat daar al meteen een plan uitrolt.

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

  1. Frans Kapteijns Nederlands eerste zwerfafvalambassadeur

    Frans Kapteijns Nederlands eerste zwerf­af­val­am­bas­sa­deur

    OISTERWIJK - Oisterwijk heeft een landelijke primeur: de allereerste lokale zwerfafvalambassadeur. Burgemeester Hans Janssen installeerde de bekende Oisterwijker Frans Kapteijns, gepensioneerd boswachter, tijdens de nationale opschoondag (25 maart) in die vrijwilligersfunctie. Dat deed hij door hem een oorkonde te overhandigen die vermeldt wat er van hem verwacht wordt: ,,Het gedachtegoed voor een schone leefomgeving verspreiden en de schadelijke gevolgen van zwerfafval bij een breed publiek onder de aandacht brengen."

Tilburg e.o.