Het KVL-terrein in Oisterwijk.
Volledig scherm
Het KVL-terrein in Oisterwijk.

Pleidooi voor volledige bescherming van KVL Oisterwijk

OISTERWIJK - In de jongste vergadering van de Oisterwijkse Monumentencommissie heeft heemkundige Wim de Bakker ervoor gepleit alle gebouwen op het complex van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) een beschermde status te geven. Een belangrijk gedeelte van de oude leerfabriek is sinds 22 juli 2002 rijksmonument, maar er zijn gebouwen uitgezonderd.

De Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) heeft het gemeentebestuur geadviseerd om de gebouwen die toen buiten de boot vielen, te beschermen door er gemeentelijke monumenten van te maken. Volgens Ben ten Hove, kwartiermaker bij KVL, gaat het om het U-gebouw (met uitzondering van de wel beschermde voorgevel), het vroegere laboratorium, de gebouwen 2 en 3 waarin het Europese Keramische Werkcentrum zit, en de vroegere lakfabriek, waar appartementen in worden gebouwd.

Om te bereiken dat de totale KVL bescherming krijgt, wil Wim de Bakker dat de monumentencommissie dit al tijdens de eerstvolgende vergadering gaat bespreken.

  1. Frans Kapteijns Nederlands eerste zwerfafvalambassadeur

    Frans Kapteijns Nederlands eerste zwerf­af­val­am­bas­sa­deur

    OISTERWIJK - Oisterwijk heeft een landelijke primeur: de allereerste lokale zwerfafvalambassadeur. Burgemeester Hans Janssen installeerde de bekende Oisterwijker Frans Kapteijns, gepensioneerd boswachter, tijdens de nationale opschoondag (25 maart) in die vrijwilligersfunctie. Dat deed hij door hem een oorkonde te overhandigen die vermeldt wat er van hem verwacht wordt: ,,Het gedachtegoed voor een schone leefomgeving verspreiden en de schadelijke gevolgen van zwerfafval bij een breed publiek onder de aandacht brengen."

Tilburg e.o.