article
1.6244598
Vr 5 aug. Voor het eerst komen een Tilburger en een Bosschenaar elkaar tegen, maar dan wel gelijk op een theaterpodium, voor een publiek.
24 eerste ontmoetingen, maar dan wel gelijk voor een publiek
Vr 5 aug. Voor het eerst komen een Tilburger en een Bosschenaar elkaar tegen, maar dan wel gelijk op een theaterpodium, voor een publiek.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/24-eerste-ontmoetingen-maar-dan-wel-gelijk-voor-een-publiek-1.6244598
2016-08-05T12:44:36+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6244698.1470399581!image/image-6244698.jpg
s-Hertogenbosch,Den Bosch,Festival Boulevard,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / 24 eerste ontmoetingen, maar dan wel gelijk voor een publiek

24 eerste ontmoetingen, maar dan wel gelijk voor een publiek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Twee onbekende Bosschenaren
   Fotograaf
  Vr 5 aug. Voor het eerst komen een Tilburger en een Bosschenaar elkaar tegen, maar dan wel gelijk op een theaterpodium, voor een publiek. 
  Maar die spanning wordt denk ik ook wel gevoeld door het publiek

  Door Bart Gotink

  In de Verkadefabriek brengen Martens en filmregisseur Lukas Dhont vanavond en morgenavond The Common People, een voorstelling met gewone mensen, uit Tilburg en Den Bosch. Deelnemers van de twee groepen hebben elkaar nooit eerder gezien, als ze één voor één vanavond naar het podium worden geleid. Als bezoeker zie je zo een reeks van 24 eerste ontmoetingen tussen twee normale mensen. Na en voor elke ontmoeting kun je in- en uitlopen. 

  Vertrouwen
  H., links op de foto, is zo'n 'normale' Bosschenaar. Afkomstig uit de reclamewereld zag hij een deelnemersoproep. Om te voorkomen dat een eventuele tegenspeler dit artikel ook leest, mag hij niet herkenbaar op de foto of met zijn naam in dit artikel. Alles om te voorkomen dat de spontane ontmoeting op het podium vanavond wordt verpest. "Tot nu toe hebben we een aantal workshops gedaan die vooral gebaseerd zijn op vertrouwen", aldus H. Maar hoe het stuk er verder uit komt te zien, is voor hem ook een raadsel. "We krijgen het script pas vlak van te voren. Dan weten we ook pas wat we met onze nog onbekende tegenspeler moeten doen."

  Logistiek
  De workshoppen met de Tilburgers en de Bosschenaren worden dan ook gescheiden gegeven. Deelnemers eten apart en mogen elkaar nergens tegenkomen tijdens de voorbereiding. Een behoorlijke logistieke operatie.

  Intiem
  J., rechts op de foto, vindt het de voorstelling wel heel spannend. "De oefeningen waren soms best intiem. Je wordt wel over grenzen getrokken. Maar die spanning wordt denk ik ook wel gevoeld door het publiek. Het is toch niet zomaar iets." H. spreekt over 'een soort blind date on-stage'. "Maar dan leuker." De oudste deelnemer is nu 69, de jongste 22 . Tenminste: van de Bosschenaren. Over de Tilburgers weten de twee Bosschenaren tenslotte niets.

  Deelnemers
  Om voldoende deelnemers uit meerdere lagen van de bevolking te vinden, is op veel plekken gezocht naar geschikte deelnemers. „Het was lastig voldoende mannen te vinden”, zegt Klaartje Oerlemans, manager van choreograaf Jan Martens bijvoorbeeld. „Die hebben kennelijk meer last van schroom.”  Na de voorstelling worden de groepen weer opgesplitst. Morgen is er tenslotte weer een opvoering, dus de groepen mogen nog niet vermengen. Dan zullen weer andere koppel worden gemaakt, zodat ook morgen de ontmoetingen weer voor het allereerst plaatsvinden. 

  Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard en bekijk de foto’s via bd.nl/boulevard