article
1.6130120
Do 23 jun. Bij restaurant KEK kun je straks de kreeftensoep mee naar huis nemen, bij Barrique organiseren ze straks wijnproeverijen. De grens tussen detailhandel en winkel vervaagt in een proef in de Hinthamerstraat en de Vughterstraat. Wat zijn de ideeën en verwachtingen van de ondernemers die deelnemen aan de proef? Een rondgang langs een aantal zaken.
Alcohol in winkels: rijk zal ondernemer er niet van worden maar 'zo hou ik wel een tientje over'
Do 23 jun. Bij restaurant KEK kun je straks de kreeftensoep mee naar huis nemen, bij Barrique organiseren ze straks wijnproeverijen. De grens tussen detailhandel en winkel vervaagt in een proef in de Hinthamerstraat en de Vughterstraat. Wat zijn de ideeën en verwachtingen van de ondernemers die deelnemen aan de proef? Een rondgang langs een aantal zaken.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/alcohol-in-winkels-rijk-zal-ondernemer-er-niet-van-worden-maar-zo-hou-ik-wel-een-tientje-over-1.6130120
2016-06-23T09:02:39+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6131758.1466670867!image/image-6131758.jpg
Den Bosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Alcohol in winkels: rijk zal ondernemer er niet van worden maar 'zo hou ik wel een tientje over'

Alcohol in winkels: rijk zal ondernemer er niet van worden maar 'zo hou ik wel een tientje over'

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Werner Buhrs van Mister H.A.M.Burger
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Simon van Erp van Bikes to Remember
   Fotograaf
  Do 23 jun. Bij restaurant KEK kun je straks de kreeftensoep mee naar huis nemen, bij Barrique organiseren ze straks wijnproeverijen. De grens tussen detailhandel en winkel vervaagt in een proef in de Hinthamerstraat en de Vughterstraat. Wat zijn de ideeën en verwachtingen van de ondernemers die deelnemen aan de proef? Een rondgang langs een aantal zaken.
  99% van de bezoekers in mijn winkel zijn dan ook kijkers.

  Door Bart Gotink

  Benny Bouwmans van Barrique in de Vughterstraat
  "Deze proef geeft ons de mogelijkheid wijn- en whiskeyproeverijen te houden, met knabbels op hoog niveau. De accenten zullen liggen op de rustigere momenten, de doordeweekse dagen. In het weekend is het toch al druk. Ik denk niet dat de proef slecht is voor de horeca. Mensen die hier een drankje en een hapje komen doen, gaan juist eerder nog ergens een hapje eten. Ik ga mijn openingstijden er ook niet op aanpassen. Dit maakt de totale binnenstad aantrekkelijker. Het alternatief is: geen beleving. Nee, ik kan mij niet voorstellen dat deze proef na een jaar alweer stopt."

  Henk-Jan van der Meulen van Restaurant Kek (koe en kreeft) in de Vughterstraat
  Kek is de enige horeca-onderneming die meedoet. "De kreeftensoep of zelfgemaakte kruidenboter kunnen klanten straks ook kopen. Nu geven we dit soms - gratis - mee als gasten dit vragen, omdat ze het zo lekker vinden. Maar rijk zullen we hier niet van worden. In principe ben ik ook enkel tijdens de restauranturen open. En de prioriteit ligt toch bij het restaurant. Daar ga ik niet aan prutsen.”

  ”geen afbeelding

  Werner Buhrs van Mister H.A.M.Burger

  Werner Buhrs van Mister H.A.M.Burger in de Vughterstraat
  Bij H.A.M.burger worden zelfgemaakte, biologische worsten, hamburgers en andere cateringproducten verkocht. "We hebben hier in de winkel een tafel staan, want we mogen 20 procent horeca hebben in de zaak. Het is leuk dat we nu bij een hamburger ook een biertje of wijntje mogen serveren. Nu moesten bezoekers het doen met Maltbier of hun eten mee naar huis nemen. Dan kan ik wel een afgesloten flesje meegeven. Ik maak al mijn worsten en burgers zelf. De meesten nemen dat mee naar huis. Ik ben echter open tot 20 uur, dus vooral 's avonds komt er nog wel eens iemand een broodje eten."

  Roel van den Brink van Alles voor de Engelen in de Hinthamerstraat
  De eigenaar van de cateraar en lunchroom had zich direct aangemeld voor de proef toen hij erover hoorde. "Ook wij hebben een beperkte horecavergunning, waarin 20 procent van de zaak horeca mag zijn. Maar als wij hier een bijzondere lunch verzorgen, is er niks beters dan een goede wijn erbij. Daar is ontzettend veel behoefte aan bij onze gasten. Onze core-business is de catering. Verder verkopen we hier Italiaans servies. Als mensen twijfelen of ze servies willen kopen, kunnen we nu zeggen: ga lekker zitten, neem wat te drinken en kijk er nog even naar."

  ”geen afbeelding

  Simon van Erp van Bikes to Remember

  Simon van Erp van Remember Bikes in de Hinthamerstraat
  "In het middengedeelte van mijn zaak heb ik drie tafeltjes neergezet. Mijn winkels is een beetje museaal. Als een fiets ouder is dan 20, 30 jaar beginnen de meeste fietsenmakers er liever niet aan. Ik word pas blij als een fiets van voor 1930 is. 99% van de bezoekers in mijn winkel zijn dan ook kijkers. Dat levert mij niets op. Straks kan ik ervoor zorgen dat mensen even gaan zitten en dan schenk ik een ambachtelijk biertje of lekker wijntje. Dan hou ik toch nog een tientje over aan elke klant. De mokken en ansichtkaarten rond de tafeltjes kunnen mensen ook meenemen. Zo denk ik wat extra te verdienen."

  Marloes van Steen van Boergondisch in de Vughterstraat
  Hollandse wijn kan 'bocht' zijn, of juist heel erg goed. Bij Boergondisch willen ze straks vooral Nederlandse wijnen serveren. Zodat klanten deze kunnen proeven, voor ze het meenemen. Rijk denkt eigenaar Marloes van Steen er niet van te worden. „Het is vooral service. Veel klantenvragen om een wijntje of biertje bij het eten. Ik snap best dat andere horecabedrijven het idee niet zo zien zitten. Maar die hebben echt niets te vrezen van ons, denk ik. We zijn 's avonds niet open, en hier komt echt een ander publiek dan op vrijdagmiddag in de Uilenburg. Toevallig was bij een Franse wijnboer toen ik hoorde dat de proef doorging. Ik heb gelijk een aantal flessen meegenomen.”

  Andere ondernemers
  De andere ondernemers die deelnemen zijn: Het Vlaamsch Broodhuys, Van Dalen Cigars en Pepe del Sol. In de Hinthamerstraat betreft het Maestro’s Recordcafé, herenmodezaak Pearly King, Surinaamse winkel Shera en Wijnhuis Belgers.