article
1.6218127
Ma 25 jul. In elk geval voor de komende vier jaar huurt Avans een kantoor aan het Stationsplein. Aan de veiligheid in en om het pand wordt gewerkt.
Avans steekt spoor over; 1500 studenten naar kantoorpand Stationsplein Den Bosch
Ma 25 jul. In elk geval voor de komende vier jaar huurt Avans een kantoor aan het Stationsplein. Aan de veiligheid in en om het pand wordt gewerkt.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/avans-steekt-spoor-over-1500-studenten-naar-kantoorpand-stationsplein-den-bosch-1.6218127
2016-07-25T18:51:48+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6219711.1469461118!image/image-6219711.JPG
Den Bosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Avans steekt spoor over; 1500 studenten naar kantoorpand Stationsplein Den Bosch

Avans steekt spoor over; 1500 studenten naar kantoorpand Stationsplein Den Bosch

Foto's
3
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het pand aan het Stationsplein, gezien vanaf het busstation
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het pand aan het Stationsplein, met zicht op het busstation
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Avans aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch.
      Fotograaf
    Ma 25 jul. In elk geval voor de komende vier jaar huurt Avans een kantoor aan het Stationsplein. Aan de veiligheid in en om het pand wordt gewerkt.
    We buigen ons nog over een aantal oplossingen

    Door Bart Gotink

    Vanwege het groeiend aantal leerlingen en de ingrijpende verbouwing van de locatie aan de Onderwijsboulevard, huurt Hogeschool Avans een kantoorpand aan het busstation in Den Bosch. Al in september moeten daar twee opleidingen van start gaan met in totaal maximaal 1500 studenten. Het pand wordt komende maanden omgebouwd tot onderwijslocatie, zodat bij de start van komende studiejaar de opleidingen Commerciële Economie en International Business and Languages er terecht kunnen. De ‘haast’ is ontstaan omdat een locatie die de school eerder op het oog had, niet geschikt bleek.

    Kunstacademie
    De hoofdvestiging van Avans aan de Onderwijsboulevard wordt verbouwd. Daarnaast wil de hogeschool komende jaren een nieuw gebouw neerzetten op de plek van de kunstacademie, gelegen aan de overzijde van de straat. Deze opleiding vertrekt in de zomer van 2017 uit het pand. Zodra deze nieuwbouw af is, is het de bedoeling dat alle opleidingen van Avans terecht kunnen op de Onderwijsboulevard. Momenteel zijn er ook studies aan het Hervenplein en de Parralelweg te vinden.

    Associate Degree
    Overigens heeft de stichting ‘s-Hertogenbosche Monumentenzorg bezwaar aangetekend tegen de sloop van de kunstacademie. De nieuwbouw bevindt zich dus nog in de planfase. Daarom zal Avans zeker vier jaar in het kantoorgebouw aan het Stationsplein blijven. Avans houdt de mogelijkheid open het pand permanent te huren. „Dat hangt samen met de groeipotentie van onze Associate Degree (AD) opleidingen”, aldus een woordvoerder. AD is een erkend hbo-programma om in 2 jaar een diploma te halen, in plaats van de gebruikelijke vier. Als genoeg mensen komende jaren voor deze nieuwe vorm van onderwijs kiezen, krijgen deze mogelijk het Stationsplein als vaste locatie. AD biedt met name mbo 4-studenten de kans om door te stromen naar het hoger onderwijs. De Ad-opleiding zit wat niveau betreft tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in.

    Looproutes
    Met de NS en Arriva wordt nog wel gesproken over veilige looproutes vanaf het station naar de school. De honderden leerlingen moeten het busstation oversteken. „We buigen ons nog over een aantal oplossingen”, aldus een woordvoerder. „Daar kan ik nu echter nog niet zoveel over kwijt.” Studenten mogen geen gebruik maken van de parkeergarage onder het kantoor.

    Eigen risico
    Om in september te starten, is al begonnen met de verbouwing van het pand, dat eigenlijk een kantoorbestemming heeft. Nog niet alle benodigde vergunningen en papieren zijn binnen. De verbouwingen gebeuren op eigen risico van de school. Vanwege het spoor wordt de gevel aangepast, zodat dat deze brandwerend is en minder geluid door laat.