article
1.6653786
Do 17 nov. Al 300 jaar draaien er ieder half uur pèrdjes rond in de top van het stadhuis. Maar ze zijn eventjes niet compleet: de dieren worden gerestaureerd.
De draaiende pèrdjes op het stadhuis worden gerestaureerd
Do 17 nov. Al 300 jaar draaien er ieder half uur pèrdjes rond in de top van het stadhuis. Maar ze zijn eventjes niet compleet: de dieren worden gerestaureerd.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/de-draaiende-p%C3%A8rdjes-op-het-stadhuis-worden-gerestaureerd-1.6653786
2016-11-17T13:51:37+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6653831.1479389788!image/image-6653831.jpg
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / De draaiende pèrdjes op het stadhuis worden gerestaureerd

De draaiende pèrdjes op het stadhuis worden gerestaureerd

Foto's
7
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Femke Rinkel in de nis in de top van het stadhuis
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Voor de restauratie
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Na verwijderen toplaag
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Opnieuw gronden van pèrdje
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Vergulden van teugels en trompet
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Eindresultaat
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Plek van de pèrdjes
   Fotograaf
  Do 17 nov. Al 300 jaar draaien er ieder half uur pèrdjes rond in de top van het stadhuis. Maar ze zijn eventjes niet compleet: de dieren worden gerestaureerd.
  De staat van de pèrdjes bleek slechter dan in eerste instantie gedacht

  Door Bart Gotink

  Net als zoveel kinderen heeft ook Femke Rinkel als kleine regelmatig stil gestaan op de Markt. Starend naar boven. Wachtend tot de ‘pèrdjes’ op het stadhuis nog een rondje gingen draaien. Nu, als volwassene, probeert ze de ruim vermoedelijk ruim 300 jaar oude paarden bovenin het Stadhuis de originele kleuren weer terug te geven. En zijn de paardjes dus even niet compleet.

  Vuil
  Twee aan twee werkt Rinkel, van haar eigen bedrijf Rinkel resauratie en decoratie, aan de paardjes, die ieder half uur een rondje draaien in de top van het stadhuis. Die restauratie heeft wat voeten in de aarde: al een jaar doet Rinkel onderzoek samen met de afdeling Erfgoed naar de onderligende kleuren, verflagen en technieken. De twee stilstaande pèrdjes zijn nu teruggezet. Twee van de vier draaiende exemplaren zijn nu aan de beurt. „De staat van de pèrdjes bleek slechter dan in eerste instantie gedacht”, vertelt Rinkel. „De pèrdjes waren erg vuil en vertoonde craquelé (scheuren in de verf), maar toen we ze eruit haalde, bleken ook beentjes afgebroken.”

  Ruyters
  Het is misschien niet geheel gek, gezien hoe oud de 35 centimeter hoge beeldjes zijn. Precies weet niemand het, en ook Rinkel is daar niet helemaal achter gekomen. „We hebben onderzoek gedaan naar de jaarringen in het hout, maar daarvoor zijn ze niet uit de geschikte houtsoort gesneden.”
  Het archief van het Brabants Dagblad in 1984 maakt iets meer duidelijk. ‘Meester Jurriaen van Zutphen’ blijkt namelijk ‘een bedrag van tweehonderdtachtig gulden’ te hebben ontvangen ‘wegens het maecken vande instrumenten om de ruyters te doen gaen’.

  Paert
  Daarmee is duidelijk wie het draaimechanisme heeft gemaakt rond 1680. Maar over de pèrdjes zelf kan niemand echt uitsluitsel geven. In 1672 kreeg Daen Adraensz zesendertig gulden betaald voor ’het snyden van 6 paerdekens’. In augustus 1679 sneed Jacob Roman echter ook ‘vier ruyters en twee trompetters te paert tot de orloge (= horloge, uurwerk) vant stadthuys’. Hiervoor ontving hij veertien gulden. Ergens tussen 1672 en 1682 zijn de pèrdjes dus vermoedelijk op het stadhuis beland. Onduidelijk blijft of het om de huidige exemplaren gaat.

  Bladgoud
  Eigenlijk staan er op het stadhuis vier ruiters te paard, die in twee tegengestelde richtingen ronddraaien, terwijl er twee trompetters te paard vast opgesteld staan. Deze laatste twee zijn nu gerestaureerd met de gevonden kleuren en het bladgoud. Rinkel: „Door de vele lagen verf, was het relief nauwelijks meer zichtbaar was. Bijna alle verflagen die door de jaren heen zijn aangebracht, zaten er nog onder. ” De teugels en muziekinstrumenten zijn nu opnieuw verguld.

  Rondje
  Komende maanden volgen de andere pèrdjes. Eind 2017 hoopt Femke Rinkel helemaal klaar te zijn. En dan kan ieder kind weer wachten tot alle pèrdjes een rondje draaien.