article
1.6023449
Do 19 mei: Er mag nog gesproken worden over 'een meter te hoog of een duim te breed', maar verder moet de nieuwbouw van het theater zo snel mogelijk van start. En gewoon op de Parade.
Discussie over nieuwbouw theater zat: 'Nie mauwe maar bouwe'
Do 19 mei: Er mag nog gesproken worden over 'een meter te hoog of een duim te breed', maar verder moet de nieuwbouw van het theater zo snel mogelijk van start. En gewoon op de Parade.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/discussie-over-nieuwbouw-theater-zat-nie-mauwe-maar-bouwe-1.6023449
2016-05-19T08:20:01+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4939578.1435844978!image/image-4939578.jpg
Den Bosch,Theater aan de Parade,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Discussie over nieuwbouw theater zat: 'Nie mauwe maar bouwe'

Discussie over nieuwbouw theater zat: 'Nie mauwe maar bouwe'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het nieuwe ontwerp voor Theater aan de Parade van UNStudio.
   Fotograaf
  Do 19 mei: Er mag nog gesproken worden over 'een meter te hoog of een duim te breed', maar verder moet de nieuwbouw van het theater zo snel mogelijk van start. En gewoon op de Parade. 
  De actie is ook bedoeld als steuntje in de rug voor het stadsbestuur: nu even doorpakken

  Door Bart Gotink

  Op de Facebookpagina Nie Mauwe maar Bouwe hebben in een dag of vijf bijna duizend Bosschenaren een oproep van deze strekking ondersteund. Voor het gemak wordt aldaar ook de vergelijking met de Eiffeltoren maar even getrokken. "Bij de bouw en uitvoering van de Eiffeltoren waren ook tegenstanders. Ze zagen de toren van Eiffel als een belediging. (...) Pas later is hij uitgegroeid tot Frans iconisch symbool en een van de best bezochte gebouwen ter wereld."

  Hoofdzaak: nieuw theater
  Een echte actiegroep is Nie Mauwe maar Bouwe niet. "De actie is vooral ook bedoeld als steuntje in de rug voor het stadsbestuur", zegt Ans Buys. "Nu even doorpakken!" Buys is onder meer voorzitter van bureau Babel en ze zit in het bestuur van Theaterfestival Boulevard en Erfgoed Brabant. Toen zij met een club mensen het theater besprak, kwamen de 25 initiatiefnemers tot de conclusie dat vooral de tegenstanders zich roeren. En dus besloten ze deze pagina op te zetten. "Het raadsbesluit is democratisch genomen na een hele lange discussie. De hoofdzaak: een nieuw theater aan de Parade. Tenslotte kan niet iedereen alles mooi vinden. Als we nu weer opnieuw beginnen zal het hele traject weer jaren en jaren gaan duren."

  Tegenstanders
  Of het zal helpen een snel eind te brengen aan de discussie? Waarschijnlijk niet. Zo roert zich ook de Facebookpagina: Geen Sloop, wel cultuur. Dat comité pleit voor renovatie van het huidige pand. En de Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg stelde eerder  'nooit een nieuw theater met het voorgestelde volume op de Parade accepteren'. 

  Buys is in elk geval tevreden over de 'brede' steun van haar oproep. "Die komt vanuit zowel de culturele als de carnavalswereld. Van jong tot oud."