article
1.6596979
Di 1 nov. Geen liefelijke luchtfilmpjes, maar keihard racen. Met 80 kilometer per uur schieten drones binnenkort door de Tramkade voor de Dare-League, de eerste editie van wat een landelijke drone-competitie moet gaan worden.
Eerste drone-race in Den Bosch: vliegen langs de buizen en silo's van de Tramkade (video)
Di 1 nov. Geen liefelijke luchtfilmpjes, maar keihard racen. Met 80 kilometer per uur schieten drones binnenkort door de Tramkade voor de Dare-League, de eerste editie van wat een landelijke drone-competitie moet gaan worden.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/eerste-drone-race-in-den-bosch-vliegen-langs-de-buizen-en-silo-s-van-de-tramkade-video-1.6596979
2016-11-01T14:03:53+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6598257.1478008388!image/image-6598257.png
Den Bosch,s-Hertogenbosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Eerste drone-race in Den Bosch: vliegen langs de buizen en silo's van de Tramkade (video)

Eerste drone-race in Den Bosch: vliegen langs de buizen en silo's van de Tramkade (video)

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Still vanuit de testvlucht
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Still van de testvlucht
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Route van de dronerace
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Route van dronerace
   Fotograaf
  Di 1 nov. Geen liefelijke luchtfilmpjes, maar keihard racen. Met 80 kilometer per uur schieten drones binnenkort door de Tramkade voor de Dare-League, de eerste editie van wat een landelijke drone-competitie moet gaan worden.
  Wij doen het met een iets Hollandser prijsje: 750 euro voor de winnaar

  Door Bart Gotink

  De industriële buizen, silo's en bouwwerken vormen daarbij de te nemen obstakels voor 32 dronepiloten.  

  750 euro
  Nadat Bosschenaar Marijn Roelofsen filmpjes had gezien van een dronerace in Dubai in maart, begon het bij hem te kriebelen. Zo erg te kriebelen, dat de eigenaar van Marijn Producties nu hoopt een Nederlands competitie van de drone-wedstrijden op te zetten. Te beginnen in Den Bosch. Dubai had daarbij een prijzenpot van één miljoen Amerikaanse dollars. Roelofsen: ,,Wij doen het met een iets Hollandser prijsje: 750 euro voor de winnaar."

  Zichtlocaties
  Maar het belooft niet minder spectaculair te worden, benadrukt hij maar vast. Want bezoekers kunnen straks live meekijken welke piloot het parcours het snelst aflegt (zie filmpje hieronder). Dat is te volgen vanuit 'de cockpit' op schermen op het festivalterrein, of 'live' vanaf één van de vier zichtlocaties. Het parcours is in totaal 500 meter. Vangnetten en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat een drone zich niet in toekijkend publiek boort.

  Tekst gaat verder onder video.

  Bril
  De racedrones wegen nog geen kilo, maar kunnen tegen de 80 kilometer per uur halen. De piloot die de snelheidsmonsters besturen, dragen daarbij een VR-bril waarmee ze dus kijken vanuit de cockpit van de drone. Deze beelden zullen live op schermen op het terrein en op internet worden uitgezonden. 

  Afgelegen
  En er crasht ook wel eens een apparaatje, stelt Roelofsen. Het gaat daarbij om iets andere modellen dan de drones die we kennen van de liefelijke, mooie luchtfilmpjes. ,,Een instapmodel racedrone kost ongeveer 500 euro. Maar de wedstrijdmodellen die hier straks te zien zijn kosten al snel drie- tot vijfduizend euro." Er werden eerder al wedstrijden gehouden in Nederland, maar daar kwamen bijna enkel dronefans op af, aldus Roelofsen. ,,Deze wedstrijden werden ook vaak gehouden op afgelegen plekken. De sport bevindt zich nog in het prille beginstadium. Wij hopen met deze toffe locatie ook echt een publiek te trekken, bijvoorbeeld ook gezinnen met kinderen en studenten."

  Tips en tricks
  Toegang tot de dag op 19 november kost 7,50 euro. Daarvoor kunnen bezoekers op het terrein ook zelf een drone besturen (met vr-bril) als ze deze niet zelf in huis hebben. Bezoekers die wel een vliegmachine bezitten, kunnen de piloten ter plekke om tips en tricks vragen. ,,Als je nog nooit een drone hebt aangeraakt in je leven, is het dus ook interessant om te komen." Dat had Roelofsen tenslotte ook nog niet voor hij begon met de organisatie van dit evenement. 

  Spoorzone
  ​Aan uitbreiding wordt wel al gedacht. Roelofsen: ,,Bijvoorbeeld de spoorzone in Tilburg, Strijp-S in Eindhoven of het KVL-terrein in Oisterwijk zijn ook mooie plekken voor een race. En dan heb ik het alleen nog maar over Brabant."  Als de Dare-League een succes is - Roelofsen hoopt op 300 tot 400 bezoekers - wordt er mogelijk elk kwartaal een wedstrijd georganiseerd. 

  Nog wat uitleg:

  De dronerace in Dubai:

  Promo Dare-League: