article
1.6583931
Ma 31 okt. Een wijntje is niet snobistisch of exclusief, zo willen ze laten zien in Wijnlokaal 073. Sinds een aantal dagen is deze nieuwe wijnbar in de Ridderstraat geopend.
Horecanieuws: Nieuwe wijnbar in Den Bosch, omdat wijn 'niet snobistisch of exclusief is'
Ma 31 okt. Een wijntje is niet snobistisch of exclusief, zo willen ze laten zien in Wijnlokaal 073. Sinds een aantal dagen is deze nieuwe wijnbar in de Ridderstraat geopend.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/horecanieuws-nieuwe-wijnbar-in-den-bosch-omdat-wijn-niet-snobistisch-of-exclusief-is-1.6583931
2016-10-31T12:07:11+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6593409.1477910945!image/image-6593409.jpg
Den Bosch,s-Hertogenbosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Horecanieuws: Nieuwe wijnbar in Den Bosch, omdat wijn 'niet snobistisch of exclusief is'

Horecanieuws: Nieuwe wijnbar in Den Bosch, omdat wijn 'niet snobistisch of exclusief is'

Foto's
5
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Willem-Jan Konings, Dirk Ockhuijsen en Jan Willem Bloem van Wijnlokaal 073
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Beeld uit Wijnlokaal 073
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Beeld van Wijnlokaal 073
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Beeld van Wijnlokaal 073
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Beeld uit Wijnlokaal 073
      Fotograaf
    Ma 31 okt. Een wijntje is niet snobistisch of exclusief, zo willen ze laten zien in Wijnlokaal 073. Sinds een aantal dagen is deze nieuwe wijnbar in de Ridderstraat geopend.
    We willen hier dat wijn op een podium komt, zonder dat we mensen onderdompelen in de hele theorie

    Door Bart Gotink

    Daar moet alles draaien om wijn en een goed gesprek, aldus initiatiefnemers Willem-Jan Konings en Jan Willem Bloem. ,,Dat past goed bij de nieuwe manier van uitgaan. Elkaar ontmoeten voordat je uit eten gaat of juist na het eten nog even een wijntje drinken. Dat geldt bijvoorbeeld voor iedereen die geen zin heeft in een café met harde muziek, maar nog wel wil napraten."

    Geen bar
    De akoestiek in het pand is daar dan ook aangepast. Speciale wanden moeten een galm voorkomen als veel mensen tegelijkertijd praten. De muziek staat zachtjes aan. Een bar is er niet in het pand, het personeel loopt tussen de gasten door. 

    40 wijnen
    In totaal staan er 40 wijnen op de kaart, in een mix van de oude en de nieuwe wereld, zoals dat heet. Oud (denk aan Italiaans en Frans) en nieuw (denk aan Zuid-Amerika). De wijn op de kaart is voor 40 procent van het merk Cono Sur en er zijn 7 huiswijnen te krijgen, allen voor 3,75 euro (rood, rosé, wit) per glas.

    Theorie
    De initiatiefnemers hebben beiden een verleden in de horeca en veel liefde voor wijn. Zo is Konings bezig zelf wijn te maken. Bloem reist zomers graag langs Franse wijnboeren om daar te proeven. Bloem: ,,Er valt zoveel te ontdekken in wijn. We willen hier dat wijn op een podium komt, zonder dat we mensen onderdompelen in de hele theorie. Je hoeft namelijk geen vinoloog te zijn om hier binnen te stappen. Veel leuker is het als mensen komen experimenteren en zo ontdekken wat ze lekker vinden. Want ook als je een bepaalde wijn niet lekker vindt, dan is dat goed. Zo denken we iedereen aan de wijn te kunnen krijgen, want wijn is niet exclusief of snobistisch." 

    Mitra
    Cono Sur ook 'gewoon' bij de Mitra te krijgen. Daar doen ze niet moeilijk over bij Wijnlokaal 073. Konings: ,,Bij ons weet je precies wat je drinkt en waar je het kunt kopen. Het gaat ook om de ervaring die je hier biedt. Als je niet durft te vertellen waar je wijn te koop is, dan ben je ook niet overtuigd van het product, de beleving, dat je hier levert." En dus willen de uitbaters mensen ook best doorverwijzen naar restaurants waar dat lekkere wijntje te drinken is bij een hoofdgerecht.

    Wijnglas
    Diner hebben ze niet bij het Wijnlokaal, wel zijn er hapjes. Gasten kunnen kiezen uit een kratje kaas of charcuterie (vleeswaren), voor de borrel of als late lunch (de zaak gaat om 13 uur open).  Naast wijn is er ook gewoon fris en bier te krijgen, al komt ook dat allemaal wel in een wijnglas. Bloem: ,,We blijven tenslotte een wijnbar."