article
1.6234066
Ma 1 aug. 89 rode rozen staan er op 'haar' toonbank. 89 rozen voor 89 levensjaren. Maar het is voor Simonne Lycops geen reden te stoppen met haar tuinwinkel aan het Fonteinpleintje. Morgen gaat ze gewoon weer open. ,,Als ik stop, dan heb ik niets."
Ook op haar 89ste zal Simonne Lycops dagelijks haar tuinwinkel op het Fonteinpleintje openen
Ma 1 aug. 89 rode rozen staan er op 'haar' toonbank. 89 rozen voor 89 levensjaren. Maar het is voor Simonne Lycops geen reden te stoppen met haar tuinwinkel aan het Fonteinpleintje. Morgen gaat ze gewoon weer open. ,,Als ik stop, dan heb ik niets."
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/ook-op-haar-89ste-zal-simonne-lycops-dagelijks-haar-tuinwinkel-op-het-fonteinpleintje-openen-1.6234066
2016-08-01T12:18:33+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6234319.1470052964!image/image-6234319.JPG
s-Hertogenbosch,Den Bosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Ook op haar 89ste zal Simonne Lycops dagelijks haar tuinwinkel op het Fonteinpleintje openen

Ook op haar 89ste zal Simonne Lycops dagelijks haar tuinwinkel op het Fonteinpleintje openen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mevrouw Lycops in haar winkel
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De winkel aan het fonteinpleintje
   Fotograaf
  Ma 1 aug. 89 rode rozen staan er op 'haar' toonbank. 89 rozen voor 89 levensjaren. Maar het is voor Simonne Lycops geen reden te stoppen met haar tuinwinkel aan het Fonteinpleintje. Morgen gaat ze gewoon weer open. ,,Als ik stop, dan heb ik niets."
  Ik ben niet bang

  Door Bart Gotink

  Mevrouw Lycops is wel een beetje ontroerd van de bloemen en de aandacht die ze maandagmorgen krijgt vanwege haar verjaardag. Al bijna 50 jaar verzorgt ze de winkel aan de Fonteinstraat 4. Daar zet ze dagelijks potten, vazen en andere spulletjes op de stoep, als uithangbord voor het volgepakte winkeltje. Lang deed ze dat samen met haar man, Emmanuel Lycops. Hij stierf echter in 2003, nadat ook hij tot het allerlaatste moment in de winkel had gewerkt. Uit liefde voor die winkel én de klanten.

  Beenbreuk
  Nu zal moeder wel snel stoppen met de winkel, dachten de kinderen nog na het overlijden van meneer Lycops. Niets bleek echter minder waar. En ook een overval bracht haar niet van haar stuk. ,,Ik ben niet bang." En dan twee jaar geleden, toen dachten de chirurgen nog dat ze mogelijk nooit meer kon lopen, nadat ze na een val een gecompliceerde breuk had opgelopen. Zes weken later stond mevrouw Lycops, weliswaar met krukken, gewoon weer in de zaak. ,,Waar een wil is, is een weg", stelt ze monter vast.

  Makelaars
  Als ze zou willen stoppen, kan dat gerust. Er ligt op zolder 'een bak vol met visitekaartjes van makelaars, die allemaal spontaan langs zijn geweest afgelopen jaren omdat ze het pand te willen kopen', vertelt haar dochter. Allen worden vriendelijk de deur gewezen. Deze A-locatie midden in de stad staat niet te koop. Want zonder de winkel 'heeft ze niets', aldus mevrouw Lycops. Het is haar werk én hobby.

  Tuinland
  Ze probeert nog bij de tijd te blijven en de laatste 'mode' in tuinland te volgen. Als mensen iets zoeken wat niet in de volgestopte winkel te koop is, schrijft ze dat op. Vervolgens gaat ze op zoek naar het product voor de klant. Want advies en service, dat is belangrijk. Op de gevel prijkt nog de naam van Andries Visser, een keten van tuinwinkels waarvan enkel die in Den Bosch nog bestaat. Zelf komt ze oorspronkelijk uit België, voordat ze werd gevraagd een winkel van de keten met vooral veel zaadjes in Den Bosch te beginnen. Echt Bosschenaar is ze nooit geworden, zo zegt ze zelf. Ze blijft toch een Vlaamse.

  Ademen
  Helemaal alleen de winkel bestieren, lukt niet meer. De vier kinderen helpen geregeld mee. De buren en andere ondernemers aan het plein - die haar ook de 89 rozen schonken - helpen geregeld met de bevoorrading. En als een klant iets van de hoogste plank wil, wordt gevraagd of hij/zij het even zelf wil pakken. Het zorg er allemaal voor dat mevrouw Lycops haar winkel ook morgen gewoon weer open kan gooien, voor het eerst als 89-jarige. Hoe lang ze dat blijft volhouden? ,,Zolang als ik blijf ademen."