article
1.6146449
Di 28 jun. Alleen de ‘sjoelbakgeneratie’ komt nog. Want de tijd dat jongeren met een tafeltennistafel naar binnen werden gelokt, is voorbij.
Op zoek naar wijkbewoners, jonger dan de 'sjoelbakgeneratie'
Di 28 jun. Alleen de ‘sjoelbakgeneratie’ komt nog. Want de tijd dat jongeren met een tafeltennistafel naar binnen werden gelokt, is voorbij.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/op-zoek-naar-wijkbewoners-jonger-dan-de-sjoelbakgeneratie-1.6146449
2016-06-28T07:21:48+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6146456.1467098434!image/image-6146456.jpg
Den Bosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Op zoek naar wijkbewoners, jonger dan de 'sjoelbakgeneratie'

Op zoek naar wijkbewoners, jonger dan de 'sjoelbakgeneratie'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wijkcentrum De Slinger, met het oude en een deel van het nieuwe bestuur
   Fotograaf
  Di 28 jun. Alleen de ‘sjoelbakgeneratie’ komt nog. Want de tijd dat jongeren met een tafeltennistafel naar binnen werden gelokt, is voorbij.
  Wij zijn te oud geworden

  Door Bart Gotink 

  Dat is het grootste verschil met veertig jaar geleden, toen Jan Chambon begon als vrijwilliger bij wijkcentrum De Slinger. Veertig jaar later, waarvan negentien in het bestuur, nam hij afgelopen week afscheid. Dat deed hij samen met Wim Koller, ook al vele jaren actief in het bestuur van het wijkcentrum dat de binnenstad, Muntel en Orthenpoort bedient.

  Gebiljart, gebridged en gebloemschikt
  Veertig tot zestig uur in de week was het tweekoppige bestuur bezig. Ook voor schoonmaken en bardiensten draaiden ze hun hand niet om in het oudste wijkgebouw van de stad, aldus Wim. ‘Sjoelbakgeneratie’, dat woord komt van hem. „Wij zijn te oud geworden.” Want met hem zag hij ook de bezoekers van het centrum een jaartje ouder worden. Er wordt – vooral in de avonduren – gebiljart, gebridged en gebloemschikt.

  Zes- tot zevenhonderd
  Maar daar trek je de jongeren en allochtonen niet mee. Al komen hier wekelijks een mooie zes- tot zevenhonderd mensen, het is nog geen afspiegeling van de wijk. Dus na een 2,5 jaar durend onderzoek hoe ze meer groepen kunnen bereiken, mag een jonger bestuur dat omzetten in daden, aldus de 70- en 76-jarige. Een nieuw bestuur van vijftigers. Liever hadden ze bij het wijkcentrum ook dertigers gehad, maar die waren niet bereid plaats te nemen in het bestuur.

  Zzp'ers
  Vooral overdag is er nog genoeg ruimte over voor activiteiten in een van de negen ruimtes. Werkmogelijkheden voor zzp’ers en sociale spreekuren, daar wordt nu aan gedacht. En met fondsen van de gemeente moeten buurtbewoners meer zelf organiseren. De hele buurt moet weer langskomen. Want het sociale idee van een buurthuis waar iedereen elkaar ontmoet, dat is belangrijker dan de exploitatie rondkrijgen. Daar zijn het nieuwe én het oude bestuur het over eens.