article
1.6157047
Za. 2 jul. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Enzo Zanin.
Stad van... Enzo Zanin
Za. 2 jul. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Enzo Zanin.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/stad-van-enzo-zanin-1.6157047
2016-07-02T08:08:39+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6158856.1467389151!image/image-6158856.JPG
s-Hertogenbosch,Den Bosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Stad van... Enzo Zanin

Stad van... Enzo Zanin

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De stad van... Enzo Zanin van IJssalon Zamatteo
   Fotograaf
  Za. 2 jul. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Enzo Zanin.

  Door Emma Peters

  Enzo Zanin (55) is een geboren en getogen Bosschenaar. „Maar wel met een Italiaans paspoort”, haast hij zich te zeggen. „Ik voel me ook Italiaans.”
  In 1935 nam de oma van Zanin de ijszaak van de Italiaanse familie Zammatteo aan de Hooge Steenweg in de binnenstad over. Het werd een familiebedrijf. „Ik hielp vanaf m’n zevende mee. In onze zaak kwamen een hoop studenten. Mijn oma hield ze wel in toom. Als ze zich misdroegen, gooide ze de studenten d’r zo uit. Ze heeft zowat half Den Bosch opgevoed.”

  Toen zijn oma en ouders stopten, verhuisde Zammatteo naar de Nieuwstraat. Daar verkoopt Zanin nu samen met zijn vrouw het zelfgemaakte ijs. Hij heeft twee zonen, van 21 en 25. „Of zij de zaak later overnemen? Dat zien we nog wel. Ze studeren nog en dat is maar goed ook – er is nog tijd zat om te werken.”

  Jeugdherinnering
  „Met Koninginnedag gingen kinderen van alle Bossche basisscholen zingen voor de burgemeester en allerlei andere belangrijke mensen. Dat was superspannend. De hele Markt stond vol met kinderen. Daarna mochten we lekker vroeg naar huis.”

  Eeuwig zonde
  „Het aantal écht Bossche zaken dat uit de binnenstad is verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn ketens gekomen. Zo maakt het toch niet meer uit in welke stad je gaat winkelen? In elke stad kom je toch dezelfde winkels tegen.”

  Bossche dag
  „Carnavalszondag. Dan is Zammatteo een plekje van rust voor ouders en opa’s en oma’s die met hun kinderen de stad ingaan. Ze kunnen even zitten en bijkomen van alle drukte in de stad. Ook begint voor mij tijdens de carnavalsperiode het seizoen. De echte ijsliefhebbers rennen zowat de zaak in. Dat is superleuk om te zien.”

  Den Bosch in één zin
  „Een stad waar je fijn kunt rondzwerven en dingen kunt ontdekken door haar verborgen straatjes, tuintjes en winkels.”