article
1.6325820
Do 1 sep. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.
Stamgasten: 'In de kroeg doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij de kapper'
Do 1 sep. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/stamgasten-in-de-kroeg-doe-je-eigenlijk-precies-hetzelfde-als-bij-de-kapper-1.6325820
2016-09-01T07:02:34+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6325852.1472713094!image/image-6325852.JPG
Den Bosch,s-Hertogenbosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Stamgasten: 'In de kroeg doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij de kapper'

Stamgasten: 'In de kroeg doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij de kapper'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ivo Fretes komt altijd vrienden tegen in stadscafé De Basiliek.
   Fotograaf
  Do 1 sep. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten. 
  Werk of geen werk, ik kom elke dag trouw naar het café

  Door Emma Peters

  Bosschenaar Ivo de Fretes (58) is kapper en kind aan huis bij stadscafé De Basiliek. „Iedereen kent wel het bekende kapperspraatje: soms serieus, soms niet. Dat vind ik het leuke aan mijn beroep, maar ook aan het vaste gast zijn.”

  Airco
  In de zeven jaar dat Ivo de Fretes bij stadscafé De Basiliek in de Bossche Hinthamerstraat komt, heeft hij al vijf eigenaren meegemaakt. Dat er weleens wat verandert, maakt hem niets uit. „Sinds twee jaar heeft het café een nieuwe eigenaar. De oude eigenaren zie ik nog regelmatig. Dat vind ik hartstikke fijn. Het is leuk om te zien hoe elke eigenaar het anders doet. Zo hebben we sinds kort een airco. Het is hier nooit warm. Dat ze die service aan de gasten bieden, vind ik erg goed. Zo blijven we komen. Werk of geen werk, ik kom elke dag trouw naar het café.”

  Glazen
  „Ik heb de eigenaren nooit geholpen met het vormen van de kroeg. Dat hebben ze altijd zelf gedaan. Maar als het druk is, haal ik natuurlijk wel een paar glazen van de tafels. Dat doe je gewoon.”

  Reuring
  Maar de 58-jarige Bosschenaar komt toch vooral voor de gezelligheid dagelijks naar de kroeg. „Ik ken iedereen hier. Hier kom ik altijd vrienden tegen of ik spreek er met ze af. Het is een tweede thuis voor mij. De locatie is geweldig. In de Hinthamerstraat is altijd iets te beleven. Koningsdag en carnaval bij De Basiliek zou ik echt niet willen missen. De reuring in de stad vind ik heerlijk. Ik hou van die drukte, ben geen mens dat alleen thuis op de bank gaat zitten.”

  Kroeg en kapper
  Fretes werkte als kapper bij Vanity Hair en Gio in Den Bosch. „Af en toen knip ik ook mensen die echt wat hebben meegemaakt. Die gesprekken zijn altijd interessant om te voeren. Iedereen kent wel het bekende kapperspraatje: soms serieus, soms niet. Dat vind ik het leuke aan mijn beroep, maar ook aan het vaste gast zijn.” Want de gesprekken verschillen volgens hem niet veel van elkaar. „In de kroeg doe je eigenlijk precies hetzelfde. Ik vind het leuk om verschillende praatjes te maken.”

  Lopend
  Fretes doet ook mee met de spaarkas van De Basiliek. „Twee keer per jaar worden we uitbetaald of gaan we iets leuks doen. Laatst zijn we met 66 vaste gasten naar Volendam geweest. Supergezellig. Voor de carnaval worden we uitbetaald. Sommigen vieren er carnaval mee, maar ik ga ervan op vakantie. Fretes is niet alleen vaste gast bij De Basiliek. „Ik kom ook graag bij De Palm, de Keulse Kar en ’t Bonte Palet. Ik ben dol op de Hinthamerstraat. Mijn woning is ook in deze straat. Lopend kan ik overal naartoe.”

  Eerdere afleveringen: