article
1.6269375
Di 16 aug. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.
Stamgasten: Trouwen in café de Smidse, met alle andere vaste gasten
Di 16 aug. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/stamgasten-trouwen-in-caf%C3%A9-de-smidse-met-alle-andere-vaste-gasten-1.6269375
2016-08-16T14:13:07+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6269422.1471351198!image/image-6269422.JPG
Den Bosch,s-Hertogenbosch,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Stamgasten: Trouwen in café de Smidse, met alle andere vaste gasten

Stamgasten: Trouwen in café de Smidse, met alle andere vaste gasten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   René Dekker (links) en de Smidse-eigenaar Loek de Graauw
   Fotograaf
  Di 16 aug. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten. 
  Als we er wonen, wordt het misschien een sleur

  Door Emma Peters

  Carnaval vieren in Den Bosch, dat leek René Dekker (55) en zijn vrienden uit Nieuwendijk dertig jaar geleden wel wat. „We gingen verschillende cafés in de binnenstad af, maar bij de Smidse voelde ik mij toch het meest thuis.” In zijn bloemetjesbroek was hij duidelijk geen echte Oeteldonker. „Maar ik voelde me welkom in deze kroeg. Iedereen maakte een praatje met me. Er hing een ontspannen sfeer, jong en oud door elkaar.”

  Kiel
  Carnaval bleef hij in Oeteldonk vieren en sinds tien jaar draagt hij ook een kiel. „Ik kwam steeds vaker naar Den Bosch. De medewerkers en andere vaste gasten herkenden me na een tijdje. Het personeel is supergastvrij. Ze stellen me aan andere mensen voor. Er komen hier mensen van verschillende leeftijden, dat spreekt me aan.”

  Trouwen
  En toen kwam de liefde. „Vijftien jaar geleden leerde ik mijn vrouw kennen. Dat ik vaste gast ben bij een kroeg die een halfuur rijden van Nieuwendijk ligt, vond ze niet erg.” Lachend: „Als dat wel zo was geweest, was het misschien wel niets geworden.” Uiteindelijk trouwden de twee in het Bossche café.

  Werkdag
  Nu gaan Dekker en zijn vrouw één of twee keer per week naar de Smidse – samen dus. Ze combineren het vaak met een bezoekje aan de markt. „Voor ons is naar Den Bosch gaan elke keer weer een uitje. Na een drukke werkdag is het heerlijk even te ontspannen in Den Bosch. Ik hou van koken. Dan doe ik vaak eerst boodschappen op de markt. Als ik uitgebreid heb gekookt, vraag ik weleens aan Loek, eigenaar van de Smidse: zal ik zo even wat nasi langsbrengen?”

  Vakantie
  Met Loek de Graauw heeft hij een bijzondere band. „We gaan elk jaar samen met onze vrouwen op vakantie. Ik vierde mijn vijftigste verjaardag hier. Toen vroeg Loek: ‘Wat doen we met de vaste gasten die elke zondag komen?’ ‘Die komen natuurlijk ook!’, zei ik.”

  Achtertuin
  Dekker heeft inmiddels meer vrienden in Den Bosch dan in Nieuwendijk. Maar verhuizen, dat wil hij niet. „Ik heb het heel erg lang overwogen. Maar we zijn dol op ons huis in Nieuwendijk. We hebben een supergrote achtertuin. Dat zou ik ook in Den Bosch willen, maar in de binnenstad vinden we dat nooit. Nu is het voor ons een uitje. Als we er wonen, wordt het misschien een sleur. Nu gaan we een dagje uit naar Den Bosch, maar voelen we ons toch thuis. Dat is toch heerlijk?”

  Eerdere afleveringen: