article
1.6246779
Za 6 aug. Een theatervoorstelling over fietscursussen voor migranten? Wie kan daar beter bij zitten dan een groep vluchtelingen van de noodopvang in Rosmalen, die ook een fiets hebben gekregen.
Vluchtelingen naar voorstelling op Boulevard over fietsencursus voor migranten
Za 6 aug. Een theatervoorstelling over fietscursussen voor migranten? Wie kan daar beter bij zitten dan een groep vluchtelingen van de noodopvang in Rosmalen, die ook een fiets hebben gekregen.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-den-bosch/vluchtelingen-naar-voorstelling-op-boulevard-over-fietsencursus-voor-migranten-1.6246779
2016-08-06T15:56:01+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6246822.1470498507!image/image-6246822.jpg
Den Bosch,Festival,Evenement,Festival Boulevard,Boulevardgezicht,Stadsgezicht Den Bosch
Stadsgezicht Den Bosch
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Den Bosch / Vluchtelingen naar voorstelling op Boulevard over fietsencursus voor migranten

Vluchtelingen naar voorstelling op Boulevard over fietsencursus voor migranten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ahmad Naïm Motlagh (rechts) in gesprek met Emke Idema in het Josephkwartier
  Za 6 aug. Een theatervoorstelling over fietscursussen voor migranten? Wie kan daar beter bij zitten dan een groep vluchtelingen van de noodopvang in Rosmalen, die ook een fiets hebben gekregen.
  Met de fiets kunnen we laten zien hoe mooi de stad Den Bosch is
   
  En dus wandelt een groep deelnemers en bewoners van het project 'Wij gaan fietsen' zaterdagavond met zijn allen vanuit Boschveld naar de Brabanthallen, om de voorstelling van het Vlaamse theatergezelschap te bekijken. Daaronder dus een groep vluchtelingen die via het project een fiets hebben ontvangen. Bekend voorbeeld is de inzameling van fietsen bij de Sint-Jan vorige maand, waar tientallen fietsen werden ingezameld.
   
  Reparatie
  Het fietsenproject zorgt voor dagbesteding bij de vluchtelingen, vertelde Ahmad Naïm Motlagh zaterdagmiddag bij het praatprogramma De Gids in het Josephkwartier, onderdeel van theaterfestival Boulevard. De vluchtelingen hebben tenslotte de hele dag niks te doen in de noodopvang. Tweedehands fietsen worden ingezameld, gerepareerd door de vluchtelingen vanuit een container bij de noodopvang, en vervolgens aan een vluchteling geschonken. Zo zijn er al tachtig tot honderd fietsklare rijwielen uitgedeeld. Daarnaast worden er door fietslessen gegeven.
   
  Iran
  "Met de fiets kunnen we laten zien hoe mooi de stad Den Bosch is, en zo proberen we de vluchtelingen te helpen", vertelt Motlagh. Zelf is hij eind jaren negentig gevlucht uit Iran. Vertellen waarom hij is gevlucht doet 'nog steeds pijn' voor de politieke vluchteling. Toen hij in de opvang zat in Den Bosch, heeft hij ook een oude racefiets opgehaald in Breda. Op deze fiets is hij toen naar Den Bosch gefietst. 
   
  Integratie
  Ver? Nee hoor, hij fietste daarna ook gerust naar Nijmegen bijvoorbeeld. "Ik fietste stad en omgeving af." De fiets moet helpen bij de integratie. De vluchteling komt makkelijker in contact met stad en bewoners en het helpt ook nog bij het leren van de Nederlandse taal, zo is de gedachte. Het heeft Motlagh in elk geval geholpen bij zijn integratie, waarvan de eerste jaar het moeilijkst was. "Ik had veel last van heimwee en kon slecht slapen."
   
  Sint-Jan
  Momenteel wordt hard gesleuteld aan de fietsen die vorige maand zijn opgehaald bij de Sint-Jan, die niet altijd van goede kwaliteit zijn. "Ik geef garantie tot de voordeur, zeg ik altijd maar", aldus Motlagh. Maar eerst naar de Brabanthallen nu, voor een theaterstuk over fietscursussen. "Ik ben benieuwd."
   
  Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/boulevard.