article
1.6403270
Za 17 sept: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Ilja Arts.
De Stad Van… Ilja Arts
Za 17 sept: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Ilja Arts.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht-oss/de-stad-van-ilja-arts-1.6403270
2016-09-17T07:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6403317.1474035560!image/image-6403317.JPG
Oss,Stadsgezicht Oss
Stadsgezicht Oss
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht Oss / De Stad Van… Ilja Arts

De Stad Van… Ilja Arts

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • ilja arts
   Titel
   ilja arts
   Beschrijving
   Ilja Arts.
  Za 17 sept: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Ilja Arts.

  Door Rachelle Suppers

  Ze groeide op in Macharen, was door studie en werk een tijdlang elders in het (buiten)land, maar inmiddels woont Ilja Arts (40) alweer elf jaar in Oss. Ze keerde terug naar het TBL, de school waar ze vroeger zelf naartoe ging. Hier gaf ze les en werd ze later teamleider van de havo. Sinds augustus 2015 is Arts directeur van Het Hooguis locatie ZuidWest. Ze is moeder van drie meiden en een jongen, sport bij triathlonvereniging Trioss en was samen met Talitha Visser van het NME-centrum het brein achter het Elzeneindfestijn.

  Restaurant
  In de stad is dat voor mij Amici d’Italia. Geweldig hoe Hanneke daar op haar hoge hakken zo relaxt staat te koken met allemaal verse ingrediënten. En de huisgemaakte limoncello is heerlijk! Als we op de fiets gaan, fietsen we graag om voor ’t Vunderke in Macharen, dat is van mijn zus. Lekker om hier op het terras te zitten. Waar ik erg trots op ben: ons eigen restaurant Het Hoge Huis op Het Hooghuis, locatie Zuid. Hier staan leerlingen zelf in de bediening, komt het brood uit de bakkerij op school en wordt er ook door leerlingen gekookt.

  Winkel
  Winkel De Mix op locatie West. Ook hier staan leerlingen in de winkel om te leren hoe je een winkel runt. Zelf hou ik niet zo van winkelen, maar in de stad kom ik bij de Koning, Derijks en speelgoedzaak Horlepiep. Dit vind ik nou voorbeelden van hoe het moet. De personen achter deze winkels maken het dat je de moeite neemt om naar de stad te gaan. Dat willen wij onze leerlingen ook leren.

  Mooiste plek
  Museum Jan Cunen. Het is uniek dat Oss een museum heeft en ook belangrijk voor cultuureducatie. Het is ook heel mooi dat het gebouw iets van de geschiedenis van de stad laat zien. Het museum is voor mij erg speciaal, mijn man en ik zijn hier getrouwd in de trouwzaal.

  Mooiste herinnering
  Vroeger werkte mijn vader in het museum. Hij was onder andere verantwoordelijk voor het opbouwen van tentoonstellingen. In die tijd stond er een vleugel in de trouwzaal. Als klein meisje ging ik dan op de piano spelen om te oefenen. Dat was altijd heel bijzonder, piano spelen in dat gebouw met die mysterieuze trap. En uiteindelijk ben ik ook nog op diezelfde plek getrouwd.

  Op de schop
  Alle plekken in Oss waar fietsers geen voorrang hebben op auto’s. Ik ben iemand die alles op de fiets doet en ik vind dat een stad fietsvriendelijk moet zijn. Er zijn nog teveel kruispunten waarbij de fietser moet stoppen. Neem het kruispunt van de Molenstraat-Wethouder van Eschstraat of de oversteekplaats op de Raadhuislaan. Hier loopt de fietsstraat, maar auto’s mogen voor. Dat is zonde.

  Eeuwig zonde
  Ik vind niet snel iets zonde. Het is natuurlijk zonde dat het ziekenhuis weg is, maar kijk wat ze nu met de oude kapel gaan doen. Daar komt een restaurant waar leerlingen van het ROC werken. Soms kun je wanneer je iets weghaalt niet voorzien wat voor geweldigs ervoor in de plaats komt. 

  Ontspanning
  Sporten met de triathlonvereniging is mijn ontspanning. Lekker hardlopen door Herperduin, zwemmen bij de Geffense plas en fietsen door het buitengebied van Oss. En met vriendinnen naar de film in de Groene Engel of met de kinderen naar de kinderboerderij of de Elckerlyc.

  Oss in vijf woorden
  Familie, vrienden, werk, herinneringen, thuis.

  Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.