article
1.6384478
Di 13 sept: Ja, de aanloop was vele malen langer dan verwacht - zeker een jaar - maar BANK15 aan de Spoorlaan belooft een bijzondere mix te worden. Pop-up stores, ondernemers, flexplekken, horeca, kunst en academie onder één dak in het monumentale pand waar vroeger de boerenorganisatie ZLTO was gevestigd.
BANK15: Carpacciobar, Dance Lab, 'break in room', bierbrouwer, etc. etc.
Di 13 sept: Ja, de aanloop was vele malen langer dan verwacht - zeker een jaar - maar BANK15 aan de Spoorlaan belooft een bijzondere mix te worden. Pop-up stores, ondernemers, flexplekken, horeca, kunst en academie onder één dak in het monumentale pand waar vroeger de boerenorganisatie ZLTO was gevestigd.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/bank15-carpacciobar-dance-lab-break-in-room-bierbrouwer-etc-etc-1.6384478
2016-09-13T18:22:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6385153.1473774299!image/image-6385153.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / BANK15: Carpacciobar, Dance Lab, 'break in room', bierbrouwer, etc. etc.

BANK15: Carpacciobar, Dance Lab, 'break in room', bierbrouwer, etc. etc.

Foto's
5
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      BANK15
    • Afbeelding
      Beschrijving
      BANK15
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De horecaruimte-in-wording van BANK15.
    • Afbeelding
      Beschrijving
      BANK15
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het dance lab in sessie
    Di 13 sept: Ja, de aanloop was vele malen langer dan verwacht - zeker een jaar - maar BANK15 aan de Spoorlaan belooft een bijzondere mix te worden. Pop-up stores, ondernemers, flexplekken, horeca, kunst en academie onder één dak in het monumentale pand waar vroeger de boerenorganisatie ZLTO was gevestigd.
    Creatieve plekken waarmee je, onder meer, leegstand tegengaat

    door Bas Vermeer

    Leerlingen krijgen les in een ‘dance lab’, je kunt op allerlei soorten carpaccio eten, in de kelder zit een ‘break in room’ (het tegenovergestelde van een escaperoom), er zijn flexplekken en er is ruimte voor kunstenaars en ondernemers. Zo strijkt, onder meer, de hard aan de weg timmerende schoenenlijn Wednesday Whiskey er neer.

    Carpacciobar
    Op de begane grond vestigt carpacciobar VITTORE C. zich naast 'de tosti-club' en zorgen twee andere ondernemers voor respectievelijk streetfood uit Afghanistan en Hollandse kost. Of je loopt er ‘s ochtends binnen voor een kop koffie. Locals, bekend van het Radiopleintje, gaat er vanaf 7 uur koffie schenken.

    De vloer ligt er, de uit schrootjes opgetrokken balies voor de horecabedrijfjes staan klaar. Daarboven uit glas-in-lood opgetrokken aankleding. Iets verderop, een hoekje om, werkt bierbrouwer Kraftbier aan de eerste levering van het in BANK15 gebrouwen bier. „De komende weken gaan we open, zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven”, vertelt grondlegger Jerry Opier. „Rond november volgt een officieel moment.”

    Vertraging
    BANK15 zou eigenlijk vorig jaar september open gaan. Waar het misging? Het pand werkte tegen, vertelt Opier. Voor hij erin trok, stond het acht jaar leeg. De bijna 3000 vierkante meter was verpauperd. „Werd er een muurtje gesloopt, kwam de eerste etage bijna naar beneden.” Daarnaast moest er 'ontzettend veel gebeuren': zo werd er 40 kilometer aan vloerverwarming geïnstalleerd.

    Hij kan er nu om glimlachen, maar kreeg er wel koppijn van. Bouwconcern VolkerWessels en Van de Ven Bouw bleven hem steunen. „Ze hebben dit concept omarmd. Wanneer het in Tilburg slaagt, kun je andere vestigingen in Nederland opzetten. Creatieve plekken waarmee je, onder meer, leegstand tegengaat.”

    Uitwisseling
    BANK15 is een zelfstandig draaiend collectief. In het collectief werken de verschillende ondernemers, kunstenaars, studenten ‘met en voor elkaar’, vertelt Opier. Zo kunnen reclamemensen helpen met een marketingplan, kunstenaars een design leveren voor een pop-up store of kan met één van de horecaondernemers een bedrijfsborrel worden georganiseerd. Het moet een plek worden voor zowel creatieve, ambitieuze en talentvolle ondernemers als voor ‘gevestigde merken.

    Zo manifesteren grotere merken zich op de begane grond, alwaar de horeca-ruimte wordt gesponsord. „Daardoor hoeven de horeca-ondernemers hier niet veel huur te betalen”, aldus Opier. „Maar als ze groter groeien, op eigen benen kunnen staan, maken ze plaats voor de volgende ondernemer.”

    Dance lab
    Ook met het onderwijs wordt er samengewerkt. Zo komt eind deze maand de Van Haren-directeur retail de ‘winkel van de toekomst’ beoordelen, die door studenten van het Sint Lucas binnen 24 uur wordt gebouwd.

    En Fontys is er met het Dutch Dance Industry Lab gestart. „Een leer- en werkruimte”, zegt docent Mark van Bergen. „Er zijn veel mogelijkheden om samen te werken. Bijvoorbeeld met de feestjes en evenementen die er gegeven gaan worden.” Het lab op de eerste verdieping wordt ‘geen club’, maar krijgt wel een dj-booth. „En een Wall of Fame, daar kunnen alle prominenten die les komen geven hun handtekening kwijt.”

    Voor Fontys is het belangrijk ‘om de wereld op te zoeken’, vertelt Van Bergen. „Bij Bank15 zitten we middenin de creatieve industrie. Hebben we de spelers om ons heen.”