article
1.6160080
Za. 2 jul. Internationale bezoekers van hiphopfestival Woo Hah! zijn dit weekend bij uitzondering welkom in de Tilburgse coffeeshops. Een prima plan, vinden bezoekers: "We wilden eerst naar Rotterdam rijden. Dit scheelt ons benzine."
Buitenlandse bezoekers in de wolken; welkom in coffeeshop dankzij festivalticket
Za. 2 jul. Internationale bezoekers van hiphopfestival Woo Hah! zijn dit weekend bij uitzondering welkom in de Tilburgse coffeeshops. Een prima plan, vinden bezoekers: "We wilden eerst naar Rotterdam rijden. Dit scheelt ons benzine."
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/buitenlandse-bezoekers-in-de-wolken-welkom-in-coffeeshop-dankzij-festivalticket-1.6160080
2016-07-02T08:25:24+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6160090.1467448083!image/image-6160090.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,Stadsgezicht
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Buitenlandse bezoekers in de wolken; welkom in coffeeshop dankzij festivalticket

Buitenlandse bezoekers in de wolken; welkom in coffeeshop dankzij festivalticket

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hiphop festival Woo Hah!
   Fotograaf
  Za. 2 jul. Internationale bezoekers van hiphopfestival Woo Hah! zijn dit weekend bij uitzondering welkom in de Tilburgse coffeeshops. Een prima plan, vinden bezoekers: "We wilden eerst naar Rotterdam rijden. Dit scheelt ons benzine."

  Door Niek Willems 

  Eigenlijk mogen alleen Nederlanders naar binnen, maar tijdens de festivals Woo Hah! en Roadburn zijn buitenlandse bezoekers ook welkom in de Tilburgse coffeeshops. Dit is onlangs besloten door burgemeester Noordanus, onder druk van de gemeenteraad. Ze kunnen met hun festivalticket toegang krijgen.

  "Een goede beslissing", vindt woordvoerder Gijs van Schijndel van The Grass Company in Tilburg. "Als deze mensen niet naar de coffeeshop mogen dan komen ze wel op een andere manier aan wiet of hasj. Ik ben bij de vorige editie van Roadburn geweest. Daar stonden veel internationale bezoekers te blowen. Waar ze het vandaan haalden? Niet uit de coffeeshop. Dit lijkt me dan een logische maatregel."

  The Grass Company verwacht vandaag dan ook flink wat bezoekers. "Tijdens Roadburn in april hebben we geturfd hoeveel mensen we moesten weigeren. Dat waren op één dag maar liefst 250 buitenlandse bezoekers."

  Harteloos drugsgebruik
  Het voorstel kreeg in de Tweede Kamer flink wat kritiek van het CDA. "Het moet niet gekker worden: een overheidsorgaan dat van een festival-ticket een vrijbrief maakt om naar hartelust drugs te gaan gebruiken", zei kamerlid Madeleine van Toorenburg. Onzin, volgens Van Schijndel. "Woo Hah! was allang uitverkocht voordat deze maatregel werd ingevoerd. De bezoekers komen niet voor cannabis, maar voor het festival."

  Roadburn-directeur Walter Hoeijmakers 'sprong een gat in de lucht' toen hij het nieuws hoorde, maar reageert liever niet omdat hij de situatie niet goed heeft gevolgd. Ook Woo Hah!-programmeur Ruud Lemmen is te spreken over de maatregel: "Ik heb liever dat de internationale bezoekers advies krijgen in een shop, dan dat ze achter het station iemand op een brommertje moeten aanspreken."

  'Rare regel'
  Bij coffeeshop Level aan de Korvelseweg zijn ze niet zo gecharmeerd van het plan, zegt een medewerker. "Dit slaat nergens op. We werken altijd netjes met ID-bewijzen. Dat is hoe het officieel moet. Hoe weten wij of zo'n geprint kaartje echt is?" De coffeeshop laat geen Woo Hah!-bezoekers toe, omdat het geen officiële brief van de gemeente heeft gekregen. "We gaan niet uit van berichten in de media. Zoiets moet juridisch geregeld zijn."

  En de buitenlandse bezoekers? Die vinden het geweldig, blijkt op de Facebookpagina van het hiphopfestival. Bezoeker Breght de Witte uit het Belgische Lokeren: "We wilden eerst naar Rotterdam rijden om daar een coffeeshop te bezoeken. Dit scheelt ons benzine. En met deze maatregel worden dealers buitenspel gezet." Sebastiaan Priem (ook uit Lokeren) voegt toe: "Ik vind het stom dat iemand die wiet of hasj rookt gecriminaliseerd wordt. Je doet er niemand kwaad mee. Het hoort gewoon bij een feestje."