article
1.6363527
Woe 14 sept: Grappig detail in de stad: 'De gevangenen bevrijden' staat er op een tegel in de promenade voor de Heikese Kerk. Een verkeerde vertolking van één van de zeven werken van barmhartigheid?
'De gevangenen bevrijden', huh?
Woe 14 sept: Grappig detail in de stad: 'De gevangenen bevrijden' staat er op een tegel in de promenade voor de Heikese Kerk. Een verkeerde vertolking van één van de zeven werken van barmhartigheid?
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/de-gevangenen-bevrijden-huh-1.6363527
2016-09-14T17:40:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6365579.1473425994!image/image-6365579.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / 'De gevangenen bevrijden', huh?

'De gevangenen bevrijden', huh?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De tegel bij de Heikese kerk
  Woe 14 sept: Grappig detail in de stad: 'De gevangenen bevrijden' staat er op een tegel in de promenade voor de Heikese Kerk. Een verkeerde vertolking van één van de zeven werken van barmhartigheid? 
  Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen

  door Bas Vermeer

  De zeven werken van barmhartigheid luiden officieel (generatiegenoten kennen ze waarschijnlijk uit Suske en Wiske): De hongerigen spijzen, De dorstigen laven, De naakten kleden, De vreemdelingen herbergen, De zieken verzorgen. De gevangenen bezoeken en De doden begraven. 

  Christus
  Op het laatste werk na komen ze uit Matteüs 25, 35-36. Het zijn de woorden van Christus: "Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen. Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen." 

  Die tegel in het straatwerk voor de Heikese kerk lijkt dus niet te kloppen. Hoe dat zit? 

  Lichamelijke werken
  "Geen idee", glimlacht kapelaan Karel Loodts van de Heikese Kerk. "Ik denk dat het 'de gevangen bezoeken' moet zijn. Natuurlijk zou je het spiritueel op kunnen vatten: dat je gevangen bevrijdt van wat ze geestelijk met zich meedragen." Maar, vervolgt hij, dan zou het eerder bij de zeven geestelijke werken van barmhartigheid horen. "En dit zijn de lichamelijke werken."

  Goed, geen nood aan de man natuurlijk. Leuk voor de pubquiz-makers of puzzeltochtenschrijvers van de stad. Op internet duikt overigens het 'gevangenen bevrijden' sporadisch op: het zou de oorspronkelijke tekst van Matteüs zijn.

  Zeven jaar
  "Exact dat", zegt kunstenaar Judith Kuijpers (bij wie we aankloppen na een tip van Petra Robben). "Het is de oorspronkelijke tekst." De opschriften werden in samenspraak met de Zusters van Liefde uitgekozen, vertelt ze. De tegels maken deel uit van een groter geheel. Zo staan iets verderop de Zusters in Staal ('de pinguïns', in de volksmond) en de hoofdentree van het klooster aan de Oude Dijk - waar de zusters wonen - is 's avonds verlicht. 

  "Maar grappig dat het nu zo wordt opgemerkt, de zeven tegels zijn er zeven jaar geleden neergelegd." Overigens zou ze het een eer vinden als de tegel wordt opgenomen in de pubquiz-scene van de stad.