article
1.5585829
Do 31 dec: M’n tweede baan in de jaren ’80 is bij V&D. Apetrots ben ik om aan de gang te gaan bij de keten. De winkel waar ik als kind al vaak te vinden ben.
Gastblog: 'V&D, over apen en pandaberen'
Do 31 dec: M’n tweede baan in de jaren ’80 is bij V&D. Apetrots ben ik om aan de gang te gaan bij de keten. De winkel waar ik als kind al vaak te vinden ben.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/gastblog-v-d-over-apen-en-pandaberen-1.5585829
2015-12-31T09:22:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5585865.1451551718!image/image-5585865.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Gastblog: 'V&D, over apen en pandaberen'

Gastblog: 'V&D, over apen en pandaberen'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Aapjes in de Bimbo Box
  Do 31 dec: M’n tweede baan in de jaren ’80 is bij V&D. Apetrots ben ik om aan de gang te gaan bij de keten. De winkel waar ik als kind al vaak te vinden ben.
  Dubbeltje erin en de aapjes in de foute pakjes spelen alsof hun leven er vanaf hangt

  een gastblog van Ton Gimbrère

  Ik moet een jaar of vier zijn en vergaap me aan de etalages, vooral tijdens Sinterklaas. Doe er de ontdekking van de roltrap, de kinderattractie met papieren parapluutje en de aapjes in de Bimbo Box. Dubbeltje erin en de aapjes in de foute pakjes spelen alsof hun leven er vanaf hangt.

  Wat jaren later haal ik er wekelijks de gedrukte Top 40, lummel wat rond tussen de kampeertentjes op het dak, struin door de schoolcampus en luister een plaatje in de Discobar. De winkel is het domein voor uitgevallen lessen en tussenuren op de middelbare school. Ik herinner me de geur van mijn eerste Xerox-kopietje en zie mijn pasfoto uit het fotohokje rollen. In ons eerste huis is V&D goed vertegenwoordigd: een Vendomatic wasmachine, Vendomatic mixer en radio. V&D is voor mij al jaren de logische doorgang tussen de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein. En ik geniet van de zwoele stem uit het plafond: ‘toestel 300 voor 9’.

  Maar V&D is allang geen winkel meer van aapjes kijken en Vendomatic. Misschien zit ‘m daar wel het probleem. Het profiel is te onduidelijk geworden. In de komende dagen wordt het erop of eronder voor het warenhuis. V&D lijkt reddeloos verloren in deze tijd waarin internetshoppen al jaren de heersende trend is. Een gemis voor de Heuvelstraat.

  Maar niet alleen V&D treft dit lot. Met de jobstijding over de sluiting van DA, Dolcis, Manfield, Mexx en anderen wordt het winkelen in de binnenstad er niet leuker op. Voor schoenen kan ik straks niet meer naar mijn favoriete winkel, maar moet ik naar een webwinkel. Geen juffrouw die mijn veters strikt en even voelt of mijn grote teen genoeg ruimte heeft. En mij bij de kassa schoenpoets aansmeert. Ook ik zal op het web aan die vermaledijde Zalando moeten wennen.

  Gelukkig verandert niet alles en ontvang ik weer de traditionele kalender met pandaberen van de afhaalchinees Nieuw China op het Korvel. De naam ‘Nieuw’ China is wat ongelukkig gekozen. Maar zolang er geen andere beren op de weg zijn, heeft hij niets te vrezen.

  ”geen afbeelding


  Ton Gimbrère blogt maandelijks over de stad, een overzicht van de verhalen is te vinden op zijn blog.